Zalužnji nezadovoljan radom regrutnih centara

Ukrajinski general u rijetkom obraćanju medijima kazao da on podatke o mobilizaciji ne bi saopštavao javno kao Zelenski

7921 pregleda 6 komentar(a)
Valerij Zalužnji, Foto: Rojters
Valerij Zalužnji, Foto: Rojters

Ukrajinski vojni šef general Valerij Zalužnji kazao je juče da nije zadovoljan radom regrutnih centara koji su zaduženi za vojnu mobilizaciju u cilju održavanja ratnih napora protiv Rusije.

Zalužnji je održao svoju prvu konferenciju za novinare od početka rata dan nakon što je ukrajinski parlament objavio tekst nacrta zakona koji sadrži reforme programa regrutacije, uključujući i spuštanje starosne dobi muškaraca koji mogu biti mobilisani sa 27 na 25.

Zelenski
foto: Reuters

Objavljivanje nacrta zakona izazvalo je kontroverzu na društvenim mrežama, što je očigledno podstaklo generala, koji inače ne voli da se eksponira u javnosti da se obrati medijima.

“Trenutno nijesam zadovoljan radom regrutnih centara”, kazao je on.

Ove reforme su izuzetno osjetljiva tema za stanovništvo koje se već 22 mjeseca nalazi u ratu, bez naznaka kraja. Prošle nedjelje, predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je vojska predložila mobilizaciju dodatnih 450-500 hiljada ljudi.

Zalužnji je priznao da se govorilo o toj cifri, ali je novinarima u Kijevu kazao da on nikada ne bi tu brojku javno saopštio, što je izjava koja bi mogla obnoviti spekulacije o političkom sukobu između njega i ukrajinskog predsjednika.

“Ne bih javno razgovarao o tim ciframa”, kazao je on.

Zalužnji je nadgledao ofanzivu ove godina koja nije uspjela da povrati značajne teritorije koje su pod ruskom okupacijom.

Međutim, on i dalje uživa veliku popularnost kod mnogih Ukrajinaca nakon što je na početku rata odbio ruske snage od prijestonice i osmislio dvije uzastopne kontraofanzive te jeseni, u kojima jesu povraćane značajne teritorije.

“Imali smo prilično ambiciozne ciljeve u 2023. Nijesam bio razočaran stepenom strane pomoći u 2023. Naravno da nije u potpunosti bila onolika koliko je traženo, ali nam je omogućila da sprovedemo određene vojne operacije”, kazao je on.

Tenzije između Zalužnjeg i Zelenskog izbile su u javnost u novembru nakon što je general kazao da je rat u zastoju zbog stanja stvari na frontu. Na taj njegov komentar kritikom je reagovao kabinet predsjednika.

Zelenski i njegovi saveznici konstantno pokušavaju da pruže optimističnu sliku ratnih napora i tvrde da Ukrajina može i da će istjerati ruske snage sa svakog pedlja okupirane teritorije.

Zalužnji je kazao da se pokazalo da je bio u pravu: “Dobio sam dosta kritika zbog toga, ali vremenom ljudi su shvatili da sam bio apsolutno u pravu”.

On je kazao da su Ukrajina i njeni savezunici već identifikovali rješenja na većinu pitanja i problema koje je pokrenuo u svojim komentarima o stanju na frontu u novembru.

Komentarišući regrutne napore, istakao je da će podržati uvođenje elektronskog vojnog poziva, što je korak koji će zamijeniti ili pojačati sadašnji model prema kojem oficiri za regrutaciju uručuju vojne pozive ljudima na ulici ili na kontrolnim punktovima.

Bonus video: