Kraljica Danske će abdicirati 14. januara

Od smrti dalje rođake, britanske kraljice Elizabete Druge, Margrete Druga je posljednja kraljica koja vlada

12001 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Danska kraljica Margrete Druga saopštila je danas tokom svog tradicionalnog novogodišnjeg govora da će abdicirati 14. januara, poslije 52 godine vladavine.

"Tačno 14. januara 2024. godine, 52 godine nakon što sam naslijedila svog voljenog oca, povući ću se sa mjesta kraljice Danske. Prepustiću presto svom sinu, prestolonasljedniku Frederiku", rekla je kraljica.

Margrete Druga veoma popularna u narodu i udovica od 2018. godine, imala je u februaru veliku operaciju leđa, što je spriječilo da se pojavljuje u javnosti do aprila.

"Ta operacija pokrenula je razmišljanja o budućnosti, o pitanju da li je vrijeme da se prenesu odgovornosti na sledeću generaciju", rekla je kraljica koja ima 83 godine.

Na tronu od smrti oca 1972. godine, Margrete Druga, poliglota i intelektualac, doprinijela je postepenoj modernizaciji monarhije.

Od smrti dalje rođake, britanske kraljice Elizabete Druge, Margrete Druga je posljednja kraljica koja vlada.

Više od 80 odsto Danaca se smatra monarhistima. Prošle godine je njen jubilej od 50 godina na vlasti proslavaljalo hiljade Danaca na ulici.

"Mnogi od nas nikada nisu poznavali drugog monarha. Kraljica Margrete je samo oličenje Danske i tokom godina je imala riječi i osjećanja ko smo mi kao narod i kao nacija", rekla je danska premijerka Mete Frederiksen.

Bonus video: