Rusi greškom bombardovali svoje selo

Guverner regiona Voronjež kazao je da će devet kuća koje su oštećene u incidentu biti obnovljene, i da će stanovnici biti obeštećeni

12166 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Guverner ruskog regiona kazao je juče da je naredio ponovnu izgradnju devet kuća u selu koje je greškom bombardovao jedan od ruskih ratnih aviona.

Incident se dogodio u utorak, a državna novinska agencija RIA prenijela je saopštenje ministarstva odbrane u kojem se navodi da je došlo do “nenormalnog ispuštanja avionske municije” iznad sela Petropavlovka u južnom regionu Voronjež.

Petropavlovka
foto: REUTERS

Guverner Aleksandar Gusev kazao je da će devet kuća biti ponovo izgrađeno što je prije moguće, a takođe je nanijeta šteta maloj lokalnoj školi, domu kulture i jednoj administrativnoj zgradi.

Gusev je kazao da niko nije stradao, ali da su četiri osobe zadobile manje povrede i da je stanovništvu sela na raspolaganju psihološka podrška. Pet automobila i jedan traktor su takođe uništeni, a vlasnici će biti obeštećeni.

“Nijedan stanovnik neće biti ostavljen bez pomoći, podržaćenmo svakoga što je više moguće”, kazao je Gusev.

Vlasti nijesu saopštile šta je izazvalo incident. Mada je šteta ograničena, incident je ponižavajući za rusku vojsku i dogodio se u trenutku kada je u južniom regionima blizu granice sa Rusijom proglašeno stanje visoke pripravnosti, ističe Rojters.

Tokom praznika Rusija je sprovela neke od najsnažnijih raketnih i napada dronovima u Ukrajini od početka invazije u februaru 2022. U subotu, u najsmrtonosnijem ukrajinskom prekograničnom napadu ubijeno je 125 osoba u Belgorodu, blizu granice, kazali su zvaničnici.

Bonus video: