Velike kiše ostavile Evropu poplavljenu, situacija u Engleskoj se popravlja

Moćna oluja je nanijela veliku štetu, izazvala poplave koje su zahvatile više od 1.000 domova i firmi, a nekoliko naselja je sasvim potopljeno, rekli su zvaničnici

4911 pregleda 0 komentar(a)
Pogled dronom na rijeku Severn koja se izlila: Budli, Engleska, Foto: Reuters
Pogled dronom na rijeku Severn koja se izlila: Budli, Engleska, Foto: Reuters

U engleskim gradovima smještenim kraj rijeka koji su bili na udaru poplava zbog jakih kiša, prisutnih na širem području Evrope, situacija se juče popravila, ali je željeznički saobraćaj i dalje u prekidu i zvaničnici upozoravaju na mogućnost novog rasta vodostaja u narednim danima.

Moćna oluja je nanijela veliku štetu, izazvala poplave koje su zahvatile više od 1.000 domova i firmi, a nekoliko naselja je sasvim potopljeno, rekli su zvaničnici.

Pošto su ulicama potekle bujice, stradale su zgrade i automobili, poljoprivredna gazdinstva su poplavljena a brodove i čamce su odnijele reke.

Odroni i poplavne vode prekinuli su željeznički saobraćaj na nekoliko linija koje vode iz Londona, kao i na rutama u jugozapadnoj Engleskoj koje se protežu do Velsa.

Teške kiše su i druge djelove Evrope ostavile pod vodom, dok je na sjeveru kontinenta ledeni talas donio izuzetno niske temperature.

Vodostaj je u Holandiji i danas visok, pa su mnoga niska područja pod vodom, a stanovništvo pojedinih mjesta kod Amsterdama pribjeglo je pravljenju nasipa od vreća sa pijeskom kako bi zaštitilo svoje domove.

Na sjeverozapadu Holandije dio puteva je takođe pod vodom.

U Francuskoj, uzbuna na poplave je ukinuta u pograničnom području sa Belgijom, jer su se vode povukle. Međutim, nekoliko stotina ljudi je evakuisano iz kuća, samo dva mjeseca poslije prethodne poplave.

Francuske vlasti upozoravaju da će vodostaji u narednim sedmicama i dalje biti vrlo visoki.

Bonus video: