Bjelorusija poslala djecu iz okupiranih djelova Ukrajine na obuku sa vojskom: Na rukavima imaju prišivene ruske zastave

Bivši bjeloruski ministar kulture Pavel Latuška koji je prešao na stranu opozicije i koji je Međunarodnom sudu pravde predao dokaze o umješanosti Lukašenkove vlade u deportaciji djece je rekao da "bjeloruske vlasti ne kriju činjenicu da se djeca indoktriniraju"

7844 pregleda 9 komentar(a)
Lukašenko i Putin, Foto: Reuters
Lukašenko i Putin, Foto: Reuters

Bjeloruska državna televizija danas je izvijestila da su vlasti te zemlje poslali nedavno pristiglu grupu djece iz okupiranih djelova Ukrajine na zajedničku obuku sa bjeloruskom vojskom.

Zvanična Ukrajina, kao i bjeloruska opozicija tvrde da je Bjelorusija koja je saveznica Moskve upletena u nezakoniti transfer velikog broja ukrajinske djece u Belorusiju, na ono što kritičari tamošnjeg režima nazvali indoktrinacijom - da budu proruski orijentisani.

U današnjem izvještaju se navodi brojka od 35 djece iz ukrajinskog grada Antratsita koji je pod ruskom kontrolom i koja su poslata u grad Moglijev na istoku Bjelorusije.

Državna televizija Bjelorusije je saopštila da su djeca smještena u lokalnom sanatorijumu i da o njima brinu zaposleni iz Ministarstva za vanredne situacije.

U televizijskom izvještaju se kaže da vojska djecu "uči kako da ponašaju u ekstremnim situacijama".

Prilog pokazuje ukrajinsku djecu kako na rukavima imaju prišivene ruske zastave.

Više od 2.400 ukrajinske djece uzrasta od šest do 17 godina dovedeno je u Bjelorusiju iz četiri ukrajinska regiona koje su djelimično okupirale ruske trupe, tvrdi se u nedavnom istraživanju Univerziteta Jejl u SAD.

Ukrajinski zvaničnici su ranije rekli da istražuju deportaciju djece kao mogući čin genocida, državni tužilac Ukrajine je kazao da je Bjelorusija takođe pod istragom zbog navodnog nasilnog podvođenja više od 19 hiljada djece iz okupiranih dijelova Ukrajine.

Bivši bjeloruski ministar kulture Pavel Latuška koji je prešao na stranu opozicije i koji je Međunarodnom sudu pravde predao dokaze o umješanosti Lukašenkove vlade u deportaciji djece je rekao da "bjeloruske vlasti ne kriju činjenicu da se djeca indoktriniraju".

Po njegovim tvrdnjama koje je iznio Asošijeted presu, ukrajinska djeca se "indoktriniraju da postanu proruska".

Po riječima Latuške, postoje primjeri da su ukrajinska djeca odvođena u Bjelorusiju, a zatim u Rusiju gdje su davana na usvajanje.

U martu je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog ombudsmana za prava djece Marije Lvove-Belove, optužujući ih za ratne zločine zbog ilegalne deportacije i transfera djece iz Ukrajine u Rusiju.

Zvanična Moskva odbacuje sve te optužbe.

Bjelorusija je jedna od najbližih saveznica Moskve od početka ruske invazije na Ukrajinu februara 2022. godine kada je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko dozvolio Kremlju da koristi Bjelorusiju za invaziju na Ukrajinu, a Rusija je takođe stacionirala dio svog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Bonus video: