Ruska vlada želi Šredera u upravnom odboru Rosnjefta

Šreder je bio njemački kancelar od 1998. do 2005, javno govori protiv sankcija Rusiji i dugogodišnji je prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je kandidovan na mesto nezavisnog upravnika
0 komentar(a)
Gerhard Šreder, Foto: BETAPHOTO
Gerhard Šreder, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 12.08.2017. 11:06h

Ruska vlada predložila je bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Šredera za člana upravnog odbora poludržavne naftne kompanije Rosnjeft, koja se nalazi pod zapadnim sankcijama.

Šreder je bio njemački kancelar od 1998. do 2005, javno govori protiv sankcija Rusiji i dugogodišnji je prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je kandidovan na mesto nezavisnog upravnika.

On se nalazi na čelu akcionarskog društva pod kontolom Gasproma koje upravlja gasovodom Sjeverni tok.

Broj članova upravnog odbora Rosnjefta će porasti sa devet na 11.

Vlada i premijer Dmitrij Medvedev objavili su spisak od sedam imena o kojima će krajem septembra glasati skupština akcionara Rosnjefta.

Da predstavljaju državu kandidovani su trenutni generalni direktor kompanije Igor Sečin, savjetnik Kremlja Andrej Bjelousov i ministar energetike Aleksandar Novak.

Rosnjeft je u prethodnih 15 godina izrastao u jednog od najvećih proizvođača nafte u svijetu, zahvaljujući padu kompanije Jukos Mihaila Hodorkovskog. Zbog ukrajinske krize se nalazi pod sankcijama.

Bonus video: