Erupcija vulkana na Islandu: Lava zapalila kuće u evakuisanom gradu

„Životi nisu u opasnosti, iako je infrastruktura ugrožena“, rekao je islandski predsjednik Gudni Johaneson

8773 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vulkan je u nedjelju eruptirao na jugozapadu Islanda, a tokovi rastopljene lave su stigli do predgrađa malog ribarskog grada do podneva, zapalivši neke kuće, iako je grad evakuisan ranije i niko nije u opasnosti, saopštile su vlasti.

Fontane rastopljenog kamenja i dima izbijale su iz pukotina u zemlji širom širokog područja koje se proteže do grada Grindavik, gdje se zapalila najmanje jedna kuća, pokazao je snimak uživo koji je objavio dnevnik Morgunbladid, kako prenosi Rojters.

„Životi nisu u opasnosti, iako je infrastruktura ugrožena“, rekao je islandski predsjednik Gudni Johaneson na mreži Iks, dodajući da nije bilo prekida u letovima.

island vulkan
foto: Reuters

Erupcija je počela rano u nedjelju sjeverno od grada, koji je samo nekoliko sati ranije evakuisan po drugi put od novembra, zbog straha da je izbijanje neminovno usred talasa seizmičke aktivnosti, saopštile su vlasti.

Vlasti su posljednjih sedmica izgradile barijere od zemlje i stijena kako bi pokušale da spriječe lavu da stigne do Grindavika, nekih 40 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika, ali je najnovija erupcija prodrla u odbranu grada.

Obližnja geotermalna banja Plava laguna zatvorena je u nedjelju, navodi se na veb stranici.

island vulkan
foto: Reuters

Bila je to druga vulkanska erupcija na poluostrvu Rejkjanes na jugozapadu Islanda za manje od mjesec dana i peta erupcija od 2021.

Prošlog mjeseca, 18. decembra, počela je erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi, nakon potpune evakuacije 4.000 stanovnika Grindavika mjesec dana ranije i zatvaranja Plave lagune, popularnog turističkog mjesta.

Više od 100 stanovnika Grindavika vratilo se posljednjih sedmica, prije subotnjeg obnovljenog naloga za evakuaciju, prema lokalnim vlastima.

island vulkan
foto: Reuters

Island ima više od 30 aktivnih vulkana, što sjevernoevropsko ostrvo čini glavnom destinacijom za vulkanski turizam - segment koji privlači hiljade željnih uzbuđenja.

Godine 2010, oblaci pepela od erupcija na vulkanu Ejafjadlajekidl na jugu Islanda proširili su se na velike djelove Evrope, prizemljivši oko 100.000 letova i primoravši stotine Islanđana da napuste svoje domove.

Za razliku od Ejafjadlajekidla, sistemi vulkana Rejkjanes nisu zarobljeni ispod glečera i stoga se ne očekuje da će izazvati slične oblake pepela.

Bonus video: