Turska jača internet cenzuru uoči lokalnih izbora u martu

Nacionalna Agencija za nadzor nad informatičkim tehnologijama i komunikacijama prošlog mjeseca naredila internet provajderima da onemoguće pristup desetinama virtuelnih privatnih mreža

3290 pregleda 2 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turska zaoštrava cenzuru na internetu pred važne lokalne izbore u maju, podstičući bojazni da vlada predsjednika Redžep Tajipa Erdogana ide na dalje sužavanje građanskih sloboda, piše danas Fajnenšel tajms.

Dokumenta, predočena tom mediju, pokazuju da je nacionalna Agencija za nadzor nad informatičkim tehnologijama i komunikacijama (BTK) prošlog mjeseca naredila internet provajderima da onemoguće pristup desetinama virtuelnih privatnih mreža.

Istovremeno, društvena mreža Iks je saopštila ove sedmice da je "poduzela akcije" protiv 15 objava na osnovu sudske odluke, koja se odnosi i na nekoliko Iksovih rivala.

Iks je saopštio da se mogao suočiti sa zabranom rada u Turskoj da se kojim slučajem nije povinovao sudskoj naredbi.

Turska ima 85 miliona stanovnika, a organizacije za zaštitu ljudskih prava i zapadni saveznici Turske iskazuju strahovanja da Erdogan unazađuje demokratske norme u zemlji.

Erdgan je na vlasti već dvije decenije.

U Turskoj su na udaru VPN servisi, "što se dešava samo u najautoritarnijim režimima", rekao je Endi Jen, glavni rukovodilac kompanije Proton VPN, koja je na udaru turskih regulatora.

Jen smatra da novi pokušaj Turske da ograniči pristup popularnim VPN servisima svrstava tu zemlju rame uz rame sa Iranom i Rusijom.

Prema njegovim riječima, prijavljivanje na Proton VPN dramatično je pojačano u vrijeme majskih predsjedničkih izbora prošle godine, a nakon katastrofalnih zemljotresa u februaru kada su vladini cenzori nakratko sputavali pristup Iksu.

BTK je rekao internet provajderima da blokiraju 16 VPN servisa, među kojima su TunnelBear, Surfshark i CyberGhost, i da redovno izvještavaju kako napreduju na tom zadatku, navodi se u dokumentima.

BTK za sada ne odgovara na zahtjev za komentar.

Uz pomoć VPN-a, korisnici zaobilaze nacionalne cenzorske zidove tako što svoj onlajn saobraćaj obavljaju kroz enkriptovane virtuelne tunele.

O BTK-ovim aktivnostima protiv VPN servisa prvo je pisao Dojče vele, a do njih je došlo nakon što je porastao broj domaćih i stranih sajtova koje su turske vlasti zabranile ili ih cenzurisale.

Bonus video: