Ukrajina tvrdi da je oborila dva vitalna ruska aviona

Ove letjelice su fundamentalna oruđa za orkestriranje kretanja ruskih snaga po bojnom polju u Ukrajini. Njihovo obaranje, ako bude potvrđeno, biće od izuzetnog značaja za Kijev u gotovo dvogodišnjem ratu

5740 pregleda 8 komentar(a)
Ukrajinski vojnici na vježbama (ilustracija), Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici na vježbama (ilustracija), Foto: Reuters

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo oborilo je dva vitalna ruska aviona: letjelicu za rano upozoravanje i kontrolu koja može da uoči mete na oko 650 kilometara daljine, i jedan leteći komandni centar koji šalje informacije kopnenim snagama, što je značajan udarac za vojsku Kremlja, rekao je danas šef generalštaba Ukrajine, general Valerij Zalužnji.

Prema njegovim riječima, radi se o avionima tipa Berijev A-50 i Iljušin Il-22. Zalužnji nije rekao kako su oni oboreni, ali je Ukrajina od zapadnih saveznika dobila sofisticirane sisteme za odbranu od vazdušnih napada.

Zalužnji nije rekao ni gdje su Berijev A-50 i Il-22 presretnuti, mada je svojoj objavi na društvenim mrežama pridodao video snimak satelitskog praćenja aviona na kojem se vide dvije mete kako nestaju iznad Azovskog mora, smještenog između Ukrajine i Rusije, sjeverno od okupiranog Krima i Crnog mora.

Ove letjelice su fundamentalna oruđa za orkestriranje kretanja ruskih snaga po bojnom polju u Ukrajini. Njihovo obaranje, ako bude potvrđeno, biće od izuzetnog značaja za Kijev u gotovo dvogodišnjem ratu - trenutno svedenog na razmjene raketnih i dronovskih udara, i rovovske borbe duž mahom zamrznute linije fronta.

Rusija je uglavnom obezbijedila dominaciju nad vazdušnim prostorom tokom rata, s obzirom da Ukrajina na raspolaganju ima samo vojne avione iz sovjetskog perioda, dok druga strana raspolaže modernijim letjelicama.

Za sada iz Moskve nema komentara na izjave Zalužnog.

Ruski ratni blogeri tvrde da su oba aviona došla na udar "prijateljske vatre", to jest da su na njih pucale ruske snage, ali nisu iznijeli dokaze za svoje tvrdnje.

Prema njihovim navodima, Ijušin Il-22 jeste pogođen, oštećen je, ali se uspješno spustio.

Avioni ovog tipa su leteći komandni centri, nadziru vojne operacije i odašilju radio signale prema trupama na liniji fronta. Rusija u službi navodno ima desetine takvih letjelica.

A-50, koji na sebi ima veliki radar, obično nosi 15 članova posade, a rusko vojno vazduhoplovstvo, kako se tvrdi, ima devet takvih aviona.

U februaru 2023. godine, u napadu dronom na jedan aerodrom u Bjelorusiji, oštećen je parikrani A-50, ali su ruski i bjeloruski zvaničnici opisali štetu kao minornu.

Ukrajina želi da impresionira svoje saveznike sa Zapada svojom sposobnošću da koristi moderno naoružanje koje joj je isporučeno. Takođe želi da zadrži svjetsku pažnju na ratu koji se vodi na njenoj teritoriji, plašeći se da on pada na listi globalnih prioriteta.

Bonus video: