UN kažu da je nedavni talas ruskih udara izazvao naglo povećanje civilnih žrtava Ukrajine

Ogroman val ruskih raketnih i bespilotnih napada na Ukrajinu u proteklih nekoliko sedmica izazvao je nagli porast civilnih žrtava

5144 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ogroman val ruskih raketnih i bespilotnih napada na Ukrajinu u proteklih nekoliko sedmica izazvao je nagli porast civilnih žrtava, preokrenuvši trend pada koji je primijećen ranije prošle godine, navode Ujedinjene nacije u novom izvještaju.

U izvještaju Posmatračke misije Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU) navodi se da je samo u decembru 101 ukrajinski civil ubijen, a 491 ranjen u ruskim udarima, što predstavlja povećanje broja potvrđenih žrtava za 26,5 posto na mjesečnom nivou. HRMMU je rekao da se vjeruje da je stvarna brojka veća, jer mnogi prijavljeni slučajevi još uvijek čekaju provjeru.

"Porast civilnih žrtava u decembru uglavnom je uzrokovan pojačanim raketnim napadima ruskih oružanih snaga širom Ukrajine 29. i 30. decembra. Napadi ovim vrstama oružja činili su 34 posto civilnih žrtava u decembru u poređenju sa 16 posto u novembru", navodi se u izvještaju.

Danielle Bell, šefica HRMMU-a, rekla je da je val napada krajem decembra i početkom januara preokrenuo opadajući trend uočen 2023. godine.

Pojačani talas raketnih i dronovih udara izazvao je najveći broj žrtava među civilima 29. decembra i 2. januara, a HRMMU kaže da trenutno provjerava izvještaje da je u tom intervalu možda 86 ljudi ubijeno, a 416 ranjeno.

Teški ruski udari nastavljeni su i nakon 2. januara, saopštila je misija UN-a, ističući raketni napad na mali grad Pokrovsk i obližnje selo Rivne 6. januara u istočnom regionu Donjecka blizu linije fronta.

U napadu su dvije porodice, šest odraslih i petoro djece, zatrpane ispod ruševina nakon što su njihove kuće pogođene. Neka od tijela se i dalje vode kao nestala, uprkos danima teških napora spasilačkih timova, saopšteno je iz UN-a.

U drugom incidentu, u Novomoskovsku u oblasti Dnjepropetrovsk, u ruskom raketnom udaru 8. januara ranjen je 31 civil, uključujući osam putnika minibusa tokom jutarnjeg putovanja, saopštile su UN.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, ukupan broj potvrđenih civilnih žrtava porastao je na 29.330-10.191 osoba je ubijena i 19.139 ranjena, navodi se u izvještaju HRMMU.

Operativni direktor UN-ove humanitarne kancelarije, Edem Wosornu, rekao je 10. januara Vijeću sigurnosti UN-a da je potvrđeno da je najmanje 575 djece ubijeno od početka invazije.

Bonus video: