Prkose ruskim vlastima i traže oslobađanje "heroja"

U ruskom regionu Baškortostan nastavljeni protesti pripadnika baškirske etničke manjine

18456 pregleda 5 komentar(a)
Policija privodi učesnike jučerašnjih demonstracija, Foto: Rojters
Policija privodi učesnike jučerašnjih demonstracija, Foto: Rojters

Stotine ljudi ignorisale su upozorenja vlasti i okupile su se juče u prijestonici ruske republike Baškortostan u znak podrške osuđenom aktivisti čiji je slučaj ukazao na duboko nezadovoljstvo jedne od mnogih ruskih etničkih manjina.

Faila Alsinova, 37, većina etničkih Baškira u regionu smatra herojem zbog njegovog zalaganja za njihov jezik, kulturu i prava.

Alsinov je predvodio uspješne proteste 2020. godine za sprečavanje rudarskih aktivnosti na brdu koje lokalno stanovništvo smatra svetim, i istupao je protiv rata u Ukrajini tvrdeći da mlade baškirske muškarce u ruskoj vojsci guraju u vatru stranog sukoba.

Jučerašnji protesti uslijedili su nakon demonstracija u srijedu ispred sudnice u malom gradu Bajmaku gdje je Alsinov - kojeg su ruske vlasti stavile na listu terorista i ekstremista - osuđen na četiri godine zatvora zbog raspirivanja etničke mržnje. Policija je u srijedu upotrijebila pendreke, suzavac i šok bombe kako bi rastjerala demonstrante koji su uzvikivali “sloboda”, “sramota” i tražili smjenu regionalnog lidera. Najmanje 17 osoba koji su optuženi za učešće u sukobima sa policijom osuđeni su na zatvroske kazne od 10 do 13 dana, prenijela je agencija Asošiejtid pres.

Alsinov je odbacio optužnicu, za koju pristalice tvrde da je zapravo osveta za njegovu uspješnu kampanju zbog koje su vlasti odustale od planova za rudnik 2020.

Neredi u Baškortostanu su jedne od najvećih demonstracija otkad je Kremlj poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022 i predstavljaju prijetnju za stabilnost regiona u kojem živi četiri miliona ljudi.

Na pitanje da li je Kremlj zabrinut zbog demonstracija u Baškortostanu, portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov je umanjio njihov značaj.

“Ne bih se složio sa formulacijom “masovni neredi” i “masovne demonstracije”. Tamo nema masovnih nereda ili demonstracija”, kazao je Peskov, iako je glavna ruska agencija pokrenula istragu o sukobima pod optužbom za podsticanje masovnih nereda.

Tenzije u Baškortostanu događaju se u trenutku kada Putin traži novi šestogodišnji mandat na predsjedničkim izborima u martu. Mada se njegova pobjeda ne dovodi u pitanje, analitičari tvrde da je regionalni lider Baškortostana pod pritiskom da situaciju drži pod kontrolom kako bi spriječio poniženje Kremlja tokom izborne kampanje.

Baškortostan, region na jugu planina Ural gdje se srijeću Evropa i Azija jedan je od preko 80 republika i regiona od kojih se sastoji Ruska Federacija.

Starosjedioci, većinom muslimanski Baškiri, turkijska etnička grupa, predstavljaju oko trećinu populacije, dok ostali dio stanovništva predstavljaju etnički Rusi i etnički Tatari.

Guverner regiona Radij Kabirov, kojeg je imenovao Kremlj, osudio je proteste tvrdeći da ih je izazvala grupa “izdajnika” od kojih pojedini žive u inostranstvu, kako bi pozvali na secesiju regiona od Ruske Federacije.

Ruslan Valijev, baškirski novinar koji sada živi u Berlinu, kazao je za Rojters da samo mali procenat Baškira želi secesiju od Rusije.

Međutim, on je istakao da postoji velika podrška Alsinovu kao i bojazni oko tema koje je on pokretao uključujući i neproporcionalan broj pripadnika etničkih manjina koje šalju u rat u Ukrajini.

Nezvanični podaci koje su prikupili novinari pokazali su da je oko 1350 muškaraca iz Baškortostana stradalo u borbi, što je više nego u avganistanskom ratu 1980-ih i čečenskim ratovima koji su uslijedili nakon raspada Sovjetskog Saveza.

“Mislim da će se neredi nastaviti na ovaj ili onaj način, bilo u vidu aktivnosti na ulicama ili u tišem formatu u kuhinjama i dvorištima”, kazao je Valijev. “Nešto će nastaviti da se dešava. Ova tema ne može biti gurnuta pod tepih”.

Bonus video: