Ukrajina se priprema za "više interakcije" sa partnerima, kaže Zelenski

"Ruski udari su posebno brutalni u regionu Donjecka. Nažalost, ima ranjenih, ima mrtvih. Moje saučešće svima koji su izgubili porodicu i prijatelje", rekao je Zelenski

3764 pregleda 4 komentar(a)
Volodimir Zelenski, Foto: Shutterstock
Volodimir Zelenski, Foto: Shutterstock

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će u narednim sedmicama biti više interakcije i komunikacije sa Evropskom unijom i najbližim susjedima Ukrajine.

"Već smo odredili naše ukrajinske prioritete za naredne sedmice. Jasno vidimo zadatak, kako u smislu paketa koji će ojačati naše pozicije na frontu, tako i u smislu političke interakcije sa partnerima, ali i onoga što je potrebno za finansijsku stabilnost Ukrajine", rekao je Zelenski 21. januara u video obraćanju objavljenom na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru.

"Pripremamo više interakcije i nove komunikacije, nove važne pregovore", rekao je Zelenski.

On je takođe rekao da je 21. januara bilo oko 60 borbi na frontu, opisujući borbe kod Avdijevke kao najintenzivnije. Spomenuo je i sukobe kod Bahmuta, Marijnke i Kupjanska.

"U jednom danu, nehumani Rusi su granatirali više od stotinu gradova, naselja i sela u devet regiona: od Černigovske i Sumske oblasti do Mikolajevske i Kirovogradske oblasti", rekao je on, misleći na regione na sjeveroistoku i jugu Ukrajine.

"Ruski udari su posebno brutalni u regionu Donjecka. Nažalost, ima ranjenih, ima mrtvih. Moje saučešće svima koji su izgubili porodicu i prijatelje", rekao je Zelenski.

Izrazio je uvjerenje da će Rusija odgovarati za takve postupke.

"Rusija mora zauvijek osjećati i pamtiti da sam agresor najviše gubi od agresije", dodao je on i rekao da je zahvalan svima koji Rusiju "na sve načine približavaju odgovornosti", bilo da se radi o vojnoj pomoći, sankcijama ili pravnim i političkim sredstvima.

Zelenski nije pomenuo napad na pijacu u predgrađu grada Donjecka koji je okupirala Rusija, a u kojem je, kako je saopštila ruska vlast, ubijeno 27 ljudi, a ranjeno 25. Denis Pušilin, šef Donjecke regije kojeg je imenovala Rusija, rekao je da su ukrajinske snage koristile artiljeriju da izvedu napad.

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je ranije da su ruske snage izvele četiri raketna i 69 vazdušnih udara, te 50 napada raketnim salvo sistemima na položaje ukrajinskih trupa i naseljena mesta.

Prema podacima Generalštaba, ukrajinska vojska je odbila napade ruskih snaga u sedam pravaca, uglavnom u Limanu i Avdijevki.

Generalštab je u svojoj dnevnoj ocjeni naveo da ruska vojska aktivno koristi avijaciju i bespilotne letjelice i izvodi jurišne operacije uz podršku oklopnih vozila.

Bonus video: