Pavel: Ukrajina u dogledno vrijeme neće biti u stanju da potpuno istjera Rusiju sa svojih teritorija

Pavel je rekao i da očekuje da će se pritisak Moskve na frontu još pojačati kako se bliže proljetnji predsjednički izbori u Rusiji jer i Vladimiru Putinu je potrebna da pokaže nekakvu odlučnost i rezultate, iako na izborima niko ne može da ga ugrozi, javljaju češki mediji

4703 pregleda 8 komentar(a)
Pavel, Foto: Screenshot/Youtube
Pavel, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Češke Petr Pavel upozorio je da Ukrajina, kako je rekao, bar u dogledno vrijeme, neće biti u stanju da potpuno istjera Rusiju sa svojih suverenih teritorija i da Kijevu treba pomoći da pred eventualne pregovore o miru bude u što boljoj poziciji.

"Trebalo bi da to sagledavamo realno, ne previše optimistički kroz ružičaste naočare kao što je to bilo često do sada. Rusija sigurno nije jednostavan ni slab protivnik. Trebalo bi da nastojimo da Ukrajina postigne što bolji rezultat i ako je moguće da zadrži podršku demokratskog svijeta", kazao je sinoć Pavel u razgovoru sa mještanima Stšibra na zapadu Češke.

Pavel je rekao i da očekuje da će se pritisak Moskve na frontu još pojačati kako se bliže proljetnji predsjednički izbori u Rusiji jer i Vladimiru Putinu je potrebna da pokaže nekakvu odlučnost i rezultate, iako na izborima niko ne može da ga ugrozi, javljaju češki mediji.

"Rusiju bi veći uspjeh utvrdio u uvjerenju da je postupala ispravno i da sve može da se postigne silom. Važno je zato pomoći Ukrajini da ostvari što bolji ishod. A kada situacija dođe do tačke kad nijedna strana ne bude u stanju da napreduje, onda se može vršiti pritisak da dođe do nekih pregovora. Ali za sada nijedna od strana ne misli da je u takvoj situaciji", kazao je češki predsjednik.

Pavel je kao "vrhunac arogancije" označio izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da bi sa Kijevom moglo da se pregovara pod uslovom da s druge strane stola ne bude sadašnje ukrajinsko rukovodstvo.

"Zemlja koja je napala suverenog susjeda, dvije godine okupira njegovu teritoriju, uništila je veći dio njegove infrastrukture, poubijala desetine hiljada njenih stanovnika, kaže da je spremna da pregovara ako se riješe svog rukovodstva, legitimno izabranog na demokratskim izborima. To je vrhunac arogancije", rekao je češki predsjednik Pavel.

Bonus video: