Zatrovana jaja i u istočnoj Evropi, Hrvatska reaguje

Milioni kokošjih jaja su ovih dana povučena sa polica evropskih supermarketa zbog straha da su kontaminirana insekticidom fipronil
57 pregleda 4 komentar(a)
jaja, zagađena jaja, zaražena jaja, Foto: Reuters
jaja, zagađena jaja, zaražena jaja, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2017. 06:36h

Slovačke i rumunske vlasti su pronašle jaja zagađena insekticidom koja su preko Njemačke uvezena iz Holandije. I s hrvatskog tržišta se povlače jaja iz Holandije

Skandal sa zatrovanim jajima se u četvrtak proširio i na Rumuniju i Dansku, prenosi AFP.

Slovački veterinarski inspektori su pronašli 21 pakovanje jaja zagađenih fipronilom u jednom skladištu u mjestu Vrbove na zapadu zemlje, rekla je portparolka ministarstva poljoprivrede.

Nešto ranije je saopšteno da je u Rumuniji otkrivena tona jaja čija su žumanca zagađena insekticidom fipronil, što je prvi slučaj u istočnoj Evropi od izbijanja skandala, navodi Tanjug.

Jaja su pronađena u skladištu na zapadu Rumunije, a uvezena su iz Njemačke, prenio je AFP.

Kako je prije nekoliko dana rečeno "Vijestima" iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, na crnogorskom tržištu nema zaraženih jaja koja su proizvedena u Holandiji..

S hrvatskog tržišta iz predostrožnosti se povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o, saopšitlo je u četvrtak hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Na temelju primljenog obavještenja distributera iz Holandije o sumnji u moguće prisustvo fipronila u jajima, Biovega d.o.o. iz Zagreba iz predostrožnosti je opozvala proizvod, prenosi Hina.

Fipronil je insekticid širokog spektra i nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za ishranu ljudi.

Holandska policija uhapsila je ranije danas dvojicu osumnjičenih direktora domaće kompanije Čikenfrend, u okviru istrage o nelegalnom korišćenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji, saopštilo je holandsko tužilaštvo.

Ta holandska kompanija je u epicentru skandala sa jajima zagađenim insekticidom fipronil, prenosi agencija Rojters, dodajući da zvaničnici iz Čikenfreda nisu bili dostupni za komentar.

Milioni kokošjih jaja su ovih dana povučena sa polica evropskih supermarketa zbog straha da su kontaminirana insekticidom fipronil, a u Holandiji će zbog toga možda biti uništeno stotine hiljada kokošaka.

Bonus video: