FOTO Poljoprivrednici pokušali da opkole Pariz: Blokade na glavnim putevima - teška nedjelja za novog premijera

Vlada je najavila raspoređivanje 15.000 policajaca u regionu Pariza da bi spriječila demonstrante da uđu u grad. Policajci su poslati i da zaštite pariske aerodrome

3664 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Poljoprivrednici koji protestuju u Francuskoj pokušali su danas da opkole Pariz barikadama svoje mehanizacije da bi izvršili pritisak na Vladu zbog neizvjesne budućnosti svoje djelatnosti uzdrmane posljedicama rata u Ukrajini.

Blokade na glavnim putevima ka Parizu i u drugim djelovima Francuske znače još jednu tešku nedjelju za novog premijera Gabrijela Atala koji je na tom položaju manje od mjesec dana.

Atal nije uspio da ih smiri nizom mjera za koje demonstranti kažu da nisu ispunile njihove zahtjeve da proizvodnja hrane bude unosnija, lakša i pravednija, te današnjom blokadom koju nazivaju "opsadom Pariza" nastoje da dobiju više ustupaka Atalove vlade.

Vlada je najavila raspoređivanje 15.000 policajaca u regionu Pariza da bi spriječila demonstrante da uđu u grad. Policajci su poslati i da zaštite pariske aerodrome.

Protesti u Francuskoj su posljedica globalne krize sa hranom koju je pogoršao rat Rusije u Ukrajini koja je veliki proizvođač.

Francuski poljoprivrednici tvrde da su poskupljenja đubriva, energije i drugog potrebnog ratarstvu i stočarstvu pojela njihove prihode, a nekima poljoprivredu čak učinila neodrživom.

Demonstranti tvrde i da je obilno subvencionisani poljoprivredni sektor u Francuskoj previše regulisan i pogođen uvozom hrane iz zemalja u kojima se poljoprivredni proizvođači imaju manje troškove i manje ograničenja.

Bonus video: