Najviši sud UN-a donosi presudu u slučaju 'terorizma' između Ukrajine i Rusije

Kijev se nada da bi presuda u njegovu korist mogla uticati na druge slučajeve pokrenute protiv Rusije u vezi s njenim aktivnostima na ukrajinskoj teritoriji

3000 pregleda 2 komentar(a)
Međunarodni sud pravde u Hagu, Foto: Shutterstock
Međunarodni sud pravde u Hagu, Foto: Shutterstock

Međunarodni sud pravde trebao bi da donese presudu na tužbu Kijeva za finansiranje terorizma protiv Rusije zbog aktivnosti Moskve na istoku Ukrajine i o "rasnoj diskriminaciji" od strane Rusije nakon što je 2014. nezakonito anektirala poluostrvo Krim.

Očekuje se da će Međunarodni sud pravde sa sjedištem u Hagu donijeti odluku nešto iza 15 sati.

Kijev tvrdi da je Moskva prekršila sporazum o finansiranju terorizma naoružavajući i podržavajući proruske separatiste na istoku Ukrajine od 2014. godine.

Takođe se optužuje da vlasti koje je postavila Rusija guše prava etničkih Tatara i drugih manjina otkako je Moskva okupirala i nezakonito anektirala ukrajinsko poluostrvo.

Kijev se nada da bi presuda u njegovu korist mogla uticati na druge slučajeve pokrenute protiv Rusije u vezi s njenim aktivnostima na ukrajinskoj teritoriji.

Ukrajinske Oružane snage bore se protiv separatista koje podržava Rusija na istoku Ukrajine u sukobu u kojem je od aprila 2014. poginulo više od 13.000 ljudi.

Ukrajina je zatražila od suda da naredi Moskvi da prestane sa finansiranjem separatista na istoku Ukrajine i da plati odštetu za napade, uključujući obaranje aviona Malaysia Airlinesa u julu 2014. iznad teritorija pod kontrolom separatista na istoku Ukrajine, u nesreći u kojoj je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Rusija negira umiješanost u obaranje putničkog aviona.

Međutim, međunarodna istraga pod vođstvom Holandije zaključila je da je avion oboren ruskim raketnim bacačem buk, koji je bio postavljen na teritoriju pod kontrolom separatista.

Rusija je u februaru 2022. pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu, a u ratu je na obije strane desetine hiljada ljudi poginulo.

Bonus video: