Istorijska prekretnica: Mišel O'Nil iz irske nacionalističke partije Šin Fejn imenovana za premijerku Sjeverne Irske

"Ovo je istorijski dan koji predstavlja novu zoru. Svima ću podjednako služiti i svima ću biti premijerka. Žao mi je zbog svih izgubljenih života tokom sukoba bez izuzetka", rekla je O'Nil (47)

12942 pregleda 8 komentar(a)
Mišel O'Nil, Foto: Reuters
Mišel O'Nil, Foto: Reuters

Parlament Sjeverne Irske prvi put je danas imenovao irskog nacionalistu za premijera, što je istorijska prekretnica u državi uspostavljenoj prije jednog vijeka da bi se obezbijedila dominacija probritanskih unionista, piše agencija Rojters.

Imenovanje Mišel O'Nil, najnoviji je znak uspona u tom britanskom regionu partije Šin Fejn koja je rekla da je njen krajnji san o ujedinjenoj Irskoj "na dohvat ruke".

Imenovanje je uslijedilo nakon što je probritanski suparnik Šin Fejna, Demokratska unionistička stranka (DUP) i službeno okončala dvogodišnji bojkot vlasti nakon što je ove sedmice postignut dogovor s britanskom vladom o ublažavanju nesuglasica u pogledu trgovinskih pitanja.

"Ovo je istorijski dan koji predstavlja novu zoru. Svima ću podjednako služiti i svima ću biti premijerka. Žao mi je zbog svih izgubljenih života tokom sukoba bez izuzetka", rekla je O'Nil (47) u skupštini.

Britanski ministar za region Kris Hiton-Haris rekao je da obnova vlade predstavlja "veliki dan za Sjevernu Irsku".

O'Nil predstavlja prelazak na novu generaciju političara Šin Fejna koji nisu direktno uključeni u višedecenijski krvavi sukob u regionu između irskih nacionalista koji traže ujedinjenoj Irskoj i probritanskih unionista koji žele da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kao bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA), Šin Fejn je dugo izbjegavao politički establišment sa obje strane granice. Sada je i najpopularnija partija u Irskoj republici. Mjesto zamjenika premijera, koje ima jednaku moć, ali manju simboličku težinu, zauzela je Ema Litl Pengeli iz DUP-a.

Oko zgrade skupštine bilo je jako obezbjeđenje, ali nije bilo nevolja.

Protivljenje imenovanju O'Nil predvodila je stranka Tradicionalni unionistički glas (TUV), koja je takođe odbacila trgovinski sporazum DUP-a.

Referendum je u nadležnosti britanske vlade, a istraživanja javnog mnjenja dosljedno pokazuju jasnu većinu u korist ostanka u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, navodi Rojters.

Bonus video: