Ukrajinski grad Avdijivka pred padom: Situacija je kritična

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je u nedjelju da je "situacija u gradu postala kritična", dodajući da su ruski jurišni avioni ušli u grad sa sjeveroistoka i da su ruske trupe zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama

8106 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Ukrajinski vojnici u gradu Avdijivka, Foto: REUTERS
Ukrajinski vojnici u gradu Avdijivka, Foto: REUTERS

Ukrajinski grad Avdijivka, mjesto na kojem se već mjesecima vodi žestoka bitka, uskoro bi mogao pasti. Kako javljaju ukrajinski Telegram kanali, situacija za kijevske snage je sve kritičnija, a ruske trupe napreduju. Prošlog oktobra Rusija je pokrenula ofanzivu na naselje koje se smatra ulazom u obližnji grad Donjeck, koji su okupirali Rusi.

Rusija je pretrpjela ogromne gubitke, bilo da se radi o vojnicima ili opremi. Govorilo se o tome da su ruski vojnici topovsko meso jer ih zapovjednici šalju da ginu u beskrajnim napadima. No usprkos velikim gubicima, ruske snage napredovale su malo po malo, a ukrajinski Telegram kanali sad priznaju da je grad pred padom.

Telegram kanal Ukraine Fights objavio je u nedjelju da je "situacija u gradu postala kritična", dodajući da su ruski jurišni avioni ušli u grad sa sjeveroistoka i da su ruske trupe zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u zgradama.

"To znači da su nekoliko stotina metara udaljeni od glavne logističke arterije ukrajinskih branitelja, stoji u objavi. "Odlučuje se o sudbini Avdijivke."

Telegram kanal Butusov Plus javio je da su se vodile ulične borbe u sjevernom predgrađu Avdijivke, gdje su se ukopale ruske jedinice. Ukrajinska brigada bori se protiv većeg broja ruskih vojnika, koji se stalno pojačavaju.

"Avdijivka hitno treba svježe rezerve i rotaciju jedinica herojske 110. brigade", stoji u objavi, a dodaje se da je potrebno i streljivo i da je situacija kritična.

Dopisnik Wall Street Journala Jaroslav Trofimov osvrnuo se na postove na X-u, nekadašnjem Tviteru, pišući u nedjelju da je "sve vjerovatnije da će Avdijivka postati prvi ukrajinski grad koji će pasti od zauzimanja Bahmuta prošlog maja". Dodao je da je akutni nedostatak streljiva uzrokovan odlukama u američkom Kongresu.

Bonus video: