Sirski: Ukrajina mora promijeniti i poboljšati metode ratovanja

Sirski je u objavi na Telegramu naveo da je potrebno "jasno i detaljno planiranje akcija svih tijela vojne uprave", dok se takođe osvrnuo na potrebu za modernim oružjem od zapadnih partnera Ukrajine

8971 pregleda 10 komentar(a)
Sirski, Foto: Reuters
Sirski, Foto: Reuters

U svom prvom obraćanju otkako je imenovan za čelnika ukrajinskih oružanih snaga, general-pukovnik Oleksandar Sirski je rekao da zemlja mora promijeniti i poboljšati svoje metode ratovanja ako se želi suprotstaviti ruskoj invaziji.

Sirski je u objavi na Telegramu naveo da je potrebno "jasno i detaljno planiranje akcija svih tijela vojne uprave", dok se takođe osvrnuo na potrebu za modernim oružjem od zapadnih partnera Ukrajine, prenio je servis Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Samo promjene i stalno usavršavanje sredstava i metoda ratovanja omogućiće postizanje uspjeha na tom putu", napisao je u objavi 9. februara.

Dodao je da su za ratovanje potrebna nova tehnička rješenja, uključujući sisteme bespilotnih letjelica i sredstva radijsko-elektroskog ratovanja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je Sirskog 8. februara, koji je dužnost šefa oružanih snaga preuzeo od Valerija Zalužnog.

Ranije istog dana, Zelenski je Zalužnom dodijelio titulu "heroja Ukrajine" na ceremoniji u Kijevu.

Sirski je uspješno vodio odbranu glavnog grada Ukrajine što mu je donijelo istu titulu u septembru 2023. godine.

Promjena u vođstvu oružanih snaga dolazi u ključnom trenutku za Ukrajinu, koja od kraja 2022. nije uspjela preoteti značajan teritorij koji je ranije zauzela Rusija.

Kijev se sada takođe suočava s potencijalnim prekidom u isporuci vojne pomoći iz Sjedinjenih Država, najvećeg podržavaoca, jer republikanski poslanici blokiraju paket pomoći od 60 milijardi dolara zbog zahtjeva za dubokim promjenama američke granične politike.

S ruskim snagama u ofanzivi preko prve linije i postupnim prodorima u istočni grad Avdijivka, koji Moskva pokušava osvojiti nekoliko mjeseci, Zelenski je u februaru rekao da je vojsci potrebno "resetovanje".

Sirski (58) bio je jedan od glavnih zapovjednika koji su vodili borbu ukrajinskih oružanih snaga protiv ofanziva separatista koje podržava Rusija koje su započele 2014. nedugo nakon što je Moskva anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

Nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Sirski je predvodio uspješnu protovofanzivu ukrajinskih oružanih snaga za vraćanje kontrole nad regijom Harkov u septembru te godine.

Ankete su ranije pokazale da je Zalužnijeva popularnost u zemlji jednako visoka, ako ne i veća, od popularnosti Zelenskog.

Neki su stručnjaci sugerisali da bi, ako bi Zelenski smijenio Zalužnija, to demoralizovalo dio ukrajinskih vojnika i potkopalo nacionalno jedinstvo.

Bonus video: