Putin kaže da je Rusija blizu stvaranja vakcina protiv raka

Putin nije precizirao na koje vrste raka će ciljati predložene vakcine, niti kako

15480 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Putin na forumu u Moskvi, Foto: Reuters
Putin na forumu u Moskvi, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su ruski naučnici blizu stvaranja vakcina protiv raka koje bi uskoro mogle da budu dostupne pacijentima.

"Veoma smo blizu stvaranju takozvanih vakcina protiv raka i imunomodulatornih ljekova nove generacije“, rekao je Putin, kako prenosi Rojters.

„Nadam se da će se uskoro one efikasno koristiti kao metode individualne terapije“, dodao je on, govoreći na moskovskom forumu o budućim tehnologijama.

Putin nije precizirao na koje vrste raka će ciljati predložene vakcine, niti kako.

Brojne zemlje i kompanije rade na vakcinama protiv raka. Prošle godine britanska vlada potpisala je sporazum sa kompanijom BioNTech sa sjedištem u Njemačkoj o pokretanju kliničkih ispitivanja koja obezbjeđuju „personalizovane tretmane raka“, sa ciljem da dosegnu 10.000 pacijenata do 2030. godine, podsjeća Rojters.

Farmaceutske kompanije Moderna i Merck & Co razvijaju eksperimentalnu vakcinu protiv raka, za koju je studija u srednjoj fazi pokazala da je prepolovila šanse za recidiv ili smrt od melanoma - najsmrtonosnijeg raka kože - nakon tri godine liječenja.

Trenutno postoji šest licenciranih vakcina protiv humanih papiloma virusa (HPV) koji izazivaju mnoge vrste raka, uključujući rak grlića materice, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kao i vakcine protiv hepatitisa B (HBV), koji može dovesti do raka jetre.

Tokom pandemije koronavirusa, Rusija je razvila sopstvenu vakcinu Sputnjik V protiv Kovida-19 i prodala ju je brojnim zemljama, iako je u zemlji naišla na široko rasprostranjeno oklijevanje javnosti da se vakciniše.

Sam Putin je rekao da je vakcinisan Sputnjikom, u pokušaju da uvjeri ljude u njegovu efikasnost i bezbjednost.

Bonus video: