ŽELE DA UTVRDE DA LI JE KONTAMINIRANO

Nakon jaja, Holandija testira i meso

Evropska komisija je juče upozorila da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime je ovaj skandal dobio velike razmjere
0 komentar(a)
meso, Foto: Shutterstock
meso, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.08.2017. 15:24h

Holandija testira pileće meso koje dolazi sa farmi peradi koje su pogođene skandalom sa zatrovanim jajima, kako bi utvrdila da li je i meso kontaminirano.

"Trenutno testiramo pileće meso na farmama peradi gdje su zaražena jaja kako bismo utvrdili da li je i meso kontaminirano", izjavio je portparol holandske Agencije za bezbjednost hrane NVWA, Tjite Mastenbruk za Frans pres.

U centru istrage je, kako je saopšteno, "više desetina" farmi koje proizvode jaja i pileće mesto.

Trgovci na malo u nekoliko evropskih zemalja povukli su milione jaja sa polica supermarketa, pošto se proširio strah od toga da ona sadrže insekticid fipronil, potencijalno opasnu supstancu.

U Holandiji će, kako navodi AFP, možda biti potrebno da se unište milioni kokošaka, navodi Rojters.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je fipronil umjereno toksičan, ali dodaje da velike doze mogu prouzrokovati oštećenje organa.

Evropska komisija je juče upozorila da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime je ovaj skandal dobio velike razmjere.

Holandske i belgijske vlasti su navele da insekticid potiče od snabdjevača proizvoda za čišćenje u Holandiji.

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil.

Francuska vlada je saopštila da je u dvije fabrike hrane u centralnom i zapadnom dijelu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom.