Odbačena žalba antiratnog političara na isključenje sa ruskih predsjedničkih izbora

Nadeždin je jedini političar sa predsjedničkim ambicijama koji je javno osudio rusku invaziju na Ukrajinu i kritikovao aktuelnog predsjednika Vladimira Putina

4225 pregleda 2 komentar(a)
Nadeždin u zgradi Vrhovnog suda Rusije, Foto: Reuters
Nadeždin u zgradi Vrhovnog suda Rusije, Foto: Reuters

Vrhovni sud Rusije odbacio je 15. februara žalbu antiratnog političara, Borisa Nadeždina, na odluku izbornih zvaničnika da ne registruju njegovu kandidaturu za izbore sljedećeg mjeseca.

Šezdesetogodišnji akademik i bivši poslanik, rođen u Uzbekistanu, koga je stranka Građanska platforma predložila za predsjedničkog kandidata, odmah je najavio da će se žaliti na presudu Vrhovnog suda.

Centralna izborna komisija (CIK), koja rutinski odbija da registruje potencijalne opozicione kandidate pod izgovorom da nijesu predali dovoljan broj validnih potpisa, diskvalifikovala je hiljade potpisa Nadeždinovih predstavnika koje su okupili širom zemlje da bi dostigli neophodni cenzus od 100 hiljada.

CIK je svoju odluku obrazložio činjenicom da su mnogi Nadeždinovi predstavnici koji su prikupljali potpise imali punomoćja ovjerena od notarskih kancelarija u regionima u kojima nijesu radili ovaj posao.

Nadeždin insistira da je CIK zloupotrijebio svoja ovlašćenja, jer nijedan ruski zakon ne kaže da punomoćja sakupljača potpisa moraju biti ovjerena u notarskim kancelarijama u istim regionima u kojima se potpisi prikupljaju.

Nadeždin je jedini političar sa predsjedničkim ambicijama koji je javno osudio rusku invaziju na Ukrajinu i kritikovao aktuelnog predsjednika Vladimira Putina. Izbori će biti održani od 15. do 17. marta.

Ruske izbore strogo kontroliše Kremlj i nisu ni slobodni ni pošteni, ali ih vlada smatra neophodnim za stvaranje osjećaja legitimnosti.

Za njih je karakteristično isključivanje opozicionih kandidata, zastrašivanje birača, manipulisanje glasačkim lističima i druga sredstva manipulacije.

U međuvremenu, čvrsta kontrola Kremlja nad politikom, medijima, organima za sprovođenje zakona i drugim polugama moći širom zemlje znači da će Putin, koji je vladao Rusijom kao predsjednik ili premijer od 1999. godine, sigurno pobijediti, osim u slučaju neočekivanog razvoja događaja.

Ali, iznenađujuća podrška malo poznatom Nadeždinu, čija je izborna platforma da je invazija na Ukrajinu bila "fatalna greška" i optužuje Putina da vuče Rusiju u prošlost umjesto da gradi održivu budućnost, komplikuje ambiciju Kremlja da jača percepciju Putinovog legitimiteta.

Potencijalni glavni Putinovi izazivači su ili zatvoreni ili su pobjegli iz zemlje, strahujući za svoju bezbjednost.

Bonus video: