Češka pronašla van EU više od 800.000 komada municije za Ukrajinu

Češki predsjednik odbio je da precizira o kojim zemljama se radi, a u medijima se početkom februara pojavila nezvanična informacija da se Češka interesuje za municiju u Južnoj Koreji, Turskoj ili Južnoafričkoj Republici

6799 pregleda 14 komentar(a)
Pavel, Foto: Screenshot/Youtube
Pavel, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Češke Petr Pavel saopštio je danas na međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti u Minhenu da je Češka pronašla više od 800.000 komada municije koja bi, ako saveznici u NATO nađu sredstva, mogla već tokom narednih nedjelja da bude isporučena Ukrajini.

"Identifikovali smo pola miliona komada municije kalibra 155 mm i 300.000 kalibra 122 mm. Konkretna suma će zavisiti od pregovora sa tim zemljama. S obzirom na to kakva je ovdje na konferenciji atmosfera, pretpostavljam da neće biti problem da se nađu sredstva da dovršimo tu transakciju", kazao je Pavel, javljaju češki mediji.

Češki predsjednik odbio je da precizira o kojim zemljama se radi, a u medijima se početkom februara pojavila nezvanična informacija da se Češka interesuje za municiju u Južnoj Koreji, Turskoj ili Južnoafričkoj Republici.

"Iz razumljivih razloga ne mogu da kažem. Kada bi mogle, te zemlje bi je isporučile u Ukrajinu same. Ali ne mogu iz političkih razloga. Iz iskustva sa sličnim projektima sa Danskom, Holandijom i Kanadom znam da takav model funkcioniše brzo, efikasno i pouzdano", kazao je Pavel.

Češki predsjednik, inače general u penziji i bivši šef Vojnog komiteta NATO, situaciju na ukrajinskom frontu je označio za nepovoljnu za Ukrajinu.

"Rusija ne brine za ljudstvo i predsjednik Vladimir Putin radi na vidljivijem uspjehu pred predsjedničke izbore. Zapad mora da poboljša pomoć Ukrajini. Potrebno je da joj pomogne oružjem i municijom iz svih izvora. Kvantitativno, Zapad ne može da prevaziđe Rusiju. Možemo da imamo prvenstvo u tehnološkim i novim rješenjima. Razgovarali smo kakva tehnološka rješenja da ponudimo Ukrajini, bilo bespilotne letilice ili pojačanje na moru, da nadoknadimo manjak kvantiteta", kazao je Pavel.

Češka ministarka odbrane Jana Černohova kazala je danas češkoj agenciji ČTK da EU može Ukrajini da isporuči do marta samo polovinu od obećanih milion komada municije, ali da je Češka u stanju da iz izvora koje je našla u trećim zemljama pošalje u Ukrajinu potrebnu municiju, ako se obezbijedi finansiranje.

"Zemlje koje bi sarađivale u isporukama municije u Ukrajinu učešće uslovljavaju time da o njima neće biti objavljeni nikakvi konkretni podaci", kazala je češka ministarka odbrane.

Bonus video: