Orban: Mađarska na putu da ratifikuje ulazak Švedske u NATO

Budimpešta, koja je dala načelnu podršku, mjesecima je odugovlačila sa ratifikacijom. Mađarska je u vezi sa tim pozvala Švedsku da "prekine svoju politiku ocrnjivanja" mađarske vlade, optužene za autoritarne tendencije

5917 pregleda 3 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je mađarski parlament "na dobrom putu" da tokom mjeseca ratifikuje članstvo Švedske u NATO.

Mađarska je posljednja država Atlantskog saveza koja još nije ratifikovala ulazak Švedske u Alijansu.

"Dobra vijest je da se naš trenutni spor sa Švedskom približava kraju. Zajedno sa švedskim premijerom, preduzeli smo važne korake da ponovo izgradimo povjerenje", rekao je Orban u obraćanju naciji, ne iznoseći druge detalje.

"Na putu smo da ratifikujemo pristupanje Švedske NATO na početku proljećnog zasjedanja parlamenta", dodao je Orban.

Naredna sjednica mađarskog parlamenta zakazana je za 26. februar.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je u srijedu da se Švedska nada da će mađarski parlament ratifikovati njen ulazak u Atlantski savez, već na početku sledeće sjednice.

Bilstrom je ponovio da neće biti pregovora između Stokholma i Budimpešte u vezi sa ratifikacijom, reagujući na poziv Orbana njegovom švedskom kolegi Ulfu Kristersonu da posjeti Mađarsku na "pregovare".

"Nema šta da se pregovara. Ako bude posjete, to neće biti pregovori, premijer je to vrlo jasno rekao", dodao je švedski ministar.

Budimpešta, koja je dala načelnu podršku, mjesecima je odugovlačila sa ratifikacijom. Mađarska je u vezi sa tim pozvala Švedsku da "prekine svoju politiku ocrnjivanja" mađarske vlade, optužene za autoritarne tendencije.

Poslije početka ruske invazije na Ukrajinu, Švedska je u maju 2022. objavila kandidaturu za NATO, istovremeno sa Finskom, koja je u aprilu 2023. postala 31. članica ove organizacije.

Bonus video: