Ministarstvo odbrane: Ruske trupe potpuno kontrolišu Avdijivku, napredovale 8,6 kilometara u tom dijelu linije fronta

Portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij je rekao da su ukrajinske snage imale gubitke tokom povlačenja, ali da su bile minimalne s obzirom na okolnosti

9104 pregleda 15 komentar(a)
Ukrajinski vojnici okupljaju na lokaciji koja je navedena kao Avdijivka u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici okupljaju na lokaciji koja je navedena kao Avdijivka u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2024. 12:30h

Ruske trupe uspostavile su potpunu kontrolu nad ukrajinskim gradom Avdijivkom i napredovale su 8,6 kilometara u tom dijelu linije fronta, javile su danas ruske novinske agencije, pozivajući se na ministarstvo odbrane, prenosi agencija Rojters.

Rusija je tvrdila da je zauzela Avdijivku nakon što se Ukrajina povukla, ali Moskva je saopštila da su neke ukrajinske trupe još uvijek skrivene u ogromnoj fabrici koksa iz sovjetskog doba nakon jedne od najintenzivnijih bitaka u ratu, navodi britanska agencija.

Lihovij: Situacija se donekle stabilizovala

Situacija se donekle stabilizovala na ukrajinskom istočnom frontu Avdijivka nakon povlačenja kijevskih snaga u subotu, izjavio je danas portparol ukrajinske vojske, prenosi agencija Rojters.

"Mogu da kažem... da dan nakon što smo napustili Avdijivku smatramo da se situacija donekle stabilizovala", rekao je portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij u televizijskim komentarima.

On je takođe rekao da su ukrajinske snage imale gubitke tokom povlačenja, ali da su bile minimalne s obzirom na okolnosti.

Agencija Rojters je objavila fotografije na kojima se kako se navodi ukrajinski vojnici okupljaju na lokaciji koja je navedena kao Avdijivka u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinska vojska je ranije morala da napusti Avdijivku na istoku zemlje čime je Rusija ostvarila svoju najveću pobjedu poslije neuspjeha ukrajinske kontraofanzive pokrenute prošlog ljeta.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je juče u obraćanju drugog dana Bezbjednosne konferencije u Minhenu u Njemačkoj, rekao da je odluka da se povuku ukrajinske trupe iz Avdijivke donijeta da se "spasu životi" ukrajinskih vojnika.

Predsjednik Vladimir Putin juče je čestitao svojoj vojsci na "važnoj pobjedi" zauzimanjem Avdijivke.

Bijela kuća je sinoć saopštila da je povlačenje ukrajinske vojske iz Avdijivke, "dokaz je neaktivnosti" američkog Kongresa koji blokira dodatnu vojnu pomoć od 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Bonus video: