Švedska najavila vojnu podršku Ukrajini od više od 600 miliona eura

Najveći dio pomoći sastoji se od artiljerijske municije, ratnih brodova, podvodnog oružja (mine i torpeda), protivtenkovskih projektila, granata i protivvazdušnih sistema koje zahtijeva Kijev

2297 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Švedske vlasti saopštile su danas da će uputiti novu vojnu pomoć Ukrajini u vidu opreme u vrijednosti od 7,1 milijardi kruna, što je oko 633 miliona eura.

"Razlog zašto nastavljamo da podržavamo Ukrajinu je pitanje humanosti i obzirnosti. Rusija je započela nezakonit, ničim izazvan i neopravdan rat", rekao je danas novinarima švedski ministar odbrane Pal Jonson.

Najveći dio pomoći sastoji se od artiljerijske municije, ratnih brodova, podvodnog oružja (mine i torpeda), protivtenkovskih projektila, granata i protivvazdušnih sistema koje zahtijeva Kijev.

Ovaj paket pomoći, petnaesti koji je Stokholm dodijelio od početka rata, dolazi nekoliko dana prije simboličnog datuma 24. februara, druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

"Situacija u Ukrajini je teška", rekao je švedski ministar odbrane, koji je obećao da će podržavati Kijev koliko god bude potrebno.

Bonus video: