Države EU odobrile: Uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine bez carine i poslije juna, pojačani "zaštitni mehanizmi"

Sadašnji režim oslobađanja od carina za ukrajinske poljoprivredne proizvode ističe u junu, a u tekstu o produžetku važenja te mjere su predviđene brze "korektivne mjere" u slučaju "značajnih poremećaja" na tržištu

7601 pregleda 4 komentar(a)
Sa protesta poljoprivrednika u Španiji, Foto: Reuters
Sa protesta poljoprivrednika u Španiji, Foto: Reuters

Države Evropske unije (EU) su danas odobrile da uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine - što je jedan od uzroka protesta evropskih poljoprivrednika, ostane oslobođen od carina i poslije juna, ali uz pojačane "zaštitne mehanizme" za ograničavanje njihovog uticaja na domaću proizvodnju.

Takav predlog dao je Brisel, potvrdili su ga ambasadori 27 država EU, a moraju da ga potvrde poslanici Evropskog parlamenta.

Sadašnji režim oslobađanja od carina za ukrajinske poljoprivredne proizvode ističe u junu, a u tekstu o produžetku važenja te mjere su predviđene brze "korektivne mjere" u slučaju "značajnih poremećaja" na tržištu.

Za tri proizvoda - živinsko meso, jaja i šećer, predviđena je "kočnica u nuždi" - ponovno uvođenje carine radi stabilizacije uvoza ako se premaše prosječne uvezene količine iz 2022-2023. godine.

Bonus video: