Danska okončala istragu o eksplozijama na gasovodu Sjeverni tok

"Istraga je navela vlasti na zaključak da je došlo do namjerne sabotaže gasovoda. Međutim, procjena je da nema dovoljno osnova za pokretanje krivičnog postupka u Danskoj"

2908 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Danska je u ponedeljak saopštila da je odustala od istrage o eksplozijama 2022. na gasovodima Sjeverni tok kojim se ruski gas prenosi u Njemačku.

Prethodno je 7. februara Švedska saopštila da je okončala istragu o eksplozijama, kao razlog navodeći pitanje jurisdikcije.

Gasovodi Sjeverni tok 1 i 2 vrijedni više milijardi dolara koji transportuju gas ispod Baltičkog mora oštećeni su serijom eksplozija u švedskoj i danskoj ekonomskoj zoni u septembru 2022. godine.

"Istraga je navela vlasti na zaključak da je došlo do namjerne sabotaže gasovoda. Međutim, procjena je da nema dovoljno osnova za pokretanje krivičnog postupka u Danskoj", navodi se u saopštenju policije u Kopenhagenu.

Rusija i Zapad upiru prstom jedno u drugo zbog eksplozija gasovoda, ali obje strane negiraju umiješanost i niko nije preuzeo odgovornost.

Švedska je ranije ovog mjeseca odustala od istrage o eksplozijama, rekavši da nema nadležnost u tom slučaju, ali je predala materijal njemačkim istražiteljima, koji tek treba da objave nalaze.

Danska policija je saopštila da je sarađivala sa relevantnim stranim partnerima i da je sprovedena istraga bila "i kompleksna i sveobuhvatna".

Danska policija je ranije saopštila da su gasovode pogodile snažne eksplozije, dok su i švedski istražitelji potvrdili da pronađeni tragovi eksploziva mjesta pokazuju da je došlo do sabotaže.

Prošle godine Njemačka je rekla Savjetu bezbjednosti UN da je pronašla tragove podmorskog eksploziva na jedrilici koja je možda korišćena za transport eksploziva i da su obučeni ronioci možda pričvrstili eksploziv na cjevovode.

Rusija je okrivila SAD, Veliku Britaniju i Ukrajinu za eksplozije, koje su u velikoj mjeri odsjekle ruski gas od unosnog evropskog tržišta. Te zemlje su negirale umiješanost.

Neki zapadni zvaničnici rekli su da su ruski mornarički brodovi bili u tom području u vreme eksplozija, ali su drugi rekli da nema čvrstih dokaza koji bi umiješali Moskvu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oštro je kritikovao zatvaranje istrage Danske o sabotaži gasovoda Sjeverni tok koji povezuje Rusiju i Njemačku 2022.

"Situacija je blizu apsurda. S jedne strane, oni prepoznaju da je došlo do namjerne sabotaže, ali sa druge strane ne idu naprijed", rekao je Peskov novinarima.

Bonus video: