Danijela Klete uhapšena nakon 30 godina bjekstva: Osumnjičena da je teroristkinja ljevičarske ekstremističke grupe

Vlasti optužuju Klete, Štauba i Garvega za pokušaj ubistva i niz teških pljački počinjenih između 1999. i 2016. godine u Donjoj Saksoniji i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Državno tužilaštvo pretpostavlja da napadi nisu bili politički motivisani, odnosno da je trojac, koji je u bjekstvu već više od 30 godina, pljačkama finansirao život u podzemlju

8941 pregleda 0 komentar(a)
Njemački policajci stoje ispred ulaza u zgradu u kojoj je Klete privedena nakon djecenija bekstva, danas u Berlinu, Njemačka, Foto: Reuters
Njemački policajci stoje ispred ulaza u zgradu u kojoj je Klete privedena nakon djecenija bekstva, danas u Berlinu, Njemačka, Foto: Reuters

Prije nego što je raspuštena 1998, "Frakcija Crvene armije“ (RAF) ubila je 34 osobe. Neki njeni teroristi još se kriju – ali je jedna njihova pripadnica ovog ponedjeljka uhapšena u Berlinu. U bjekstvu je bila 30 godina.

Uhapšena je Danijela Klete, koja se između ostalog traži i zbog pokušaja ubistva. Ta osumnjičena bivša teroristkinja ljevičarske ekstremističke grupe "Frakcije Crvene armije", poznate po skraćenici RAF, uhvaćena je u Berlinu, saopštilo je javno tužilaštvo u Verdenu u Donjoj Saksoniji. Prema informacijama novinske agencije dpa, Klete je u ponedjeljak uveče (26. februar) uhapsila policija Donje Saksonije u stanu u berlinskoj četvrti Krojcberg. Stan u sedmospratnici trenutno ispituju forenzičari.

Prije hapšenja, javno tužilaštvo je objavilo potragu za 65-godišnjakinjom i zatražilo pomoć. Kancelarija javnog tužioca od 2015. traga za Danijelom Klete, kao i za još dvojicom bivših pripadnika RAF-a, Ernst-Folkerom Štaubom i Burkhardom Garvegom.

Trideset godina u bjekstvu

Vlasti optužuju Klete, Štauba i Garvega za pokušaj ubistva i niz teških pljački počinjenih između 1999. i 2016. godine u Donjoj Saksoniji i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Državno tužilaštvo pretpostavlja da napadi nisu bili politički motivisani, odnosno da je trojac, koji je u bjekstvu već više od 30 godina, pljačkama finansirao život u podzemlju.

Teroristička organizacija RAF se više od dvije decenije nasilno borila protiv navodnog "imperijalističkog sistema" Savezne Republike Njemačke. Od 1971. do 1993. teroristi su ubili 34 osobe, među kojima su bili i ljudi iz svijeta politike, ali i biznisa, kao što su generalni savezni tužilac Zigfrid Bubak i predsjednik udruženja poslodavaca Hans Martin Šlejer. U akcijama grupe povrijeđeno je više od 200 ljudi.

Treća generacija RAF-a

Klete, Štaub i Garveg pripadaju takozvanoj "trećoj generaciji" RAF-a. Predstavnici te generacije navodno su ubili tadašnjeg generalnog direktora Dojče banke Alfreda Herhauzena i vršioca dužnosti direktora Agencije za privatizaciju bivšeg DDR-a Detlefa Karstena Rovedera.

Posljednji napad RAF-a dogodio se u martu 1993. eksplozivnim napadom na gradilište zatvora Vajterstat. Više od 200 kilograma eksploziva uništilo je tri smještajna objekta i upravno krilo te ustanove. Niko na sreću nije povrijeđen, a materijalna šteta je procijenjena na 80 do 90 miliona njemačkih maraka.

U aprilu 1998. RAF je objavio da se grupa raspušta.

Bonus video: