Ukrajinske snage se povukle iz još dva sela na istoku

"Naše snage su se povukle iz malih sela Sjeverne i Stepove... Teške borbe za Sjeverne vodile su se juče uveče i noću", rekao je Lihovij i dodao da je Rusija pretrpjela značajne gubitke u borbi

4750 pregleda 7 komentar(a)
Satelitski snimak prikazuje pregled grada Avdijivke, Foto: Reuters
Satelitski snimak prikazuje pregled grada Avdijivke, Foto: Reuters

Ukrajinska vojska je saopštila da su se njene snage povukle iz još dva sela u blizini grada Avdijivke na istoku Ukrajine, koje su ranije ovog mjeseca zauzele ruske snage.

Ukrajina je pretrpjela nove gubitke dok se njena vojska i dalje muči s nedostatkom opreme, posebno municije, navodi Ukrajinski servis Radija Slobodne Evrope.

Ukrajinske trupe povukle su se iz Stepove i Sjeverne, koji se nalaze zapadno od Avdijivke, rekao je u utorak portparol ukrajinske vojske, Dmitro Lihovij.

"Naše snage su se povukle iz malih sela Sjeverne i Stepove... Teške borbe za Sjeverne vodile su se juče uveče i noću", rekao je Lihovij i dodao da je Rusija pretrpjela značajne gubitke u borbi.

Ukrajinske snage su konsolidovale nove odbrambene položaje zapadno od Avdijivke, rekao je on.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je zauzelo Sjevernu i da su njegove trupe "zauzele povoljnije linije i položaje" i napale ukrajinske trupe i opremu u blizini Sjeverna i Stepove, kao i još jedno naselje, Lastočkine, za koje je Kijev objavio u ponedjeljak da su se njegove trupe povukle i odatle.

Komandant jugoistočnog sektora Ukrajine, Oleksandar Tarnavski, rekao je na Telegramu da je u "sektoru" Avdijivke "stabilizovana" linija odbrane u oblastima Tonenke, Orlivka i Berdiči.

Ruske snage nisu uspjele u svojim pokušajima da napreduju u dvije oblasti južnije, uključujući i selo Robotin pod kontrolom Ukrajine, dodao je Tarnavski.

Te tvrdnje nije bilo moguće provjeriti.

Američki Stejt department saopštio je u utorak da je situacija na ratištu u Ukrajini "izuzetno ozbiljna" pošto ukrajinska vojska nema dovoljno municije da odbije rusku agresiju.

Portparol Stejt departmenta, Metju Miler, rekao je da ukrajinske trupe "nastavljaju hrabro da se bore" oružjem i municijom koje imaju, ali "moraju da ih (čuvaju) jer Kongres SAD nije reagovao".

Miler je ponovo pozvao Kongres da usvoji zakon kojim bi se ukrajinskoj vojsci obezbijedila vojna pomoć od 61 milijarde dolara.

Predsjednik Predstavničkog doma republikanac, Majk Džonson, saveznik bivšeg predsednika Donalda Trampa, odbio je da dozvoli glasanje o tom zakonu.

Američki predsednik, Džo Bajden, i najviše demokrate sastali su se u utorak s Džonsonom i drugim visokim republikanskim članovima Kongresa u Bijeloj kući kako bi ponovo tražili usvajanje zakona koji bi omogućio pomoć Ukrajini.

U saopštenju Bijele kuće objavljenom poslije sastanka navodi se da je Bajden "razgovarao o tome kako je Ukrajina izgubila tlo na bojnom polju posljednjih nedjelja i da je primorana da racionalizuje municiju i zalihe zbog neaktivnosti Kongresa".

Bajden je ponovo upozorio na užasne troškove odlaganja pomoći koju je Senat velikom većinom odobrio pre skoro dvije nedjelje.

Džonson je poslije sastanka rekao da paket Senata "ne čini ništa" da obezbijedi američko-meksičku granicu, što su republikanci zahtijevali u zamjenu za odobravanje pomoći Ukrajini.

Bonus video: