Norveška: Jedna osoba poginula, pet povrijeđeno u padu helikoptera

Jedan od pet preživjelih zadobio je samo lake povrede, dok su ostala četvorica zadobila povrede različitog stepena

3837 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedna osoba je poginula, a pet je povrijeđeno kada se helikopter srušio u okean kod zapadne Norveške, saopštila je policija danas, što je dovelo do privremenog zaustavljanja transporta do i sa morskih naftnih i gasnih platformi u zemlji, prenosi Rojters.

Helikopter Sikorski S-92 u vlasništvu kompanije "Bristov Norvai VTOL.N" bio je u misiji obuke traganja i spašavanja u srijedu kada se nesreća dogodila, rekli su zvaničnici. Šest članova posade spasioci su podigli iz mora, ali je jedan kasnije proglašen mrtvim u bolnici, saopštila je policija u četvrtak.

Jedan od pet preživjelih zadobio je samo lake povrede, dok su ostala četvorica zadobila povrede različitog stepena, dodala je policija. Uzrok nesreće nije odmah poznat.

"Poslali smo inspektore za nesreće u Stavanger i Bergen da istraže nesreću“, rekao je Rojtersu šef norveške bezbjednosne agencije Vilijam Bertosen.

Ova dva grada su najprometnija čvorišta za ekstenzivnu norvešku industriju nafte i gasa, koja proizvodi oko četiri miliona barela ekvivalenta nafte dnevno.

Bristov grupa je u saopštenju navela da u potpunosti sarađuje sa vlastima i da je kompanija u procesu prikupljanja relevantnih informacija.

Kompanija "Lockheed Martin LMT.N Sikorski", koja je proizvela helikopter, saopštila je u srijedu da je bezbjednost njen glavni prioritet i da je spremna da podrži istragu.

Energetska grupa "Ekuinor EKNR.OL" saopštila je da je helikopter bio letjelica za potragu i spasavanje koji obično služi platformama na naftnom i gasnom polju kompanije Oseberg u Sjevernom moru.

"Imamo povjerenja i u tip helikoptera i u operatere“, rekao je izvršni direktor "Ekvinora Anders Opedal" za javni servis NRK. Ipak, Ekuinor je zaustavio sve redovne helikopterske letove do svojih naftnih i gasnih platformi u Norveškoj iz obzira prema onima koji su pogođeni i da bi dobili pregled situacije.

"Kompanija ima za cilj da brzo vrati helikoptere u normalan rad i sada vrši neophodne pripreme da to postigne bezbedno“, navodi se u saopštenju kompanije.

Bonus video: