Turizmofobija u južnoj Evropi

„Svako bi trebalo da dolazi ovdje, ali ova invazija stvara realne probleme građanima Venecije i gradu, pravi neograničine količine smeća i buke“, rekao je Bresanelo
181 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2017. 06:32h

Snovi vezani za odmor u avgustu su se pretvorili u noćnu moru širom Evrope usljed talasa nezamapćene vrućine, protesta protiv turista i haosa na aerodromima.

Hronična prenatrpanost nekih omiljenih evropskih turističkih centara izazvala je ljutite reakcije domaćeg stanovništva, od mirnih protesta, preko poruka „Idite kući“ do čak fizičkog zastrašivanja.

Širom južne Evrope, od krcatih bulevara Barselone do rojeva kruzera koji iskrcavaju putnike u Dubrovnik, lokalno stanovništvo se žali da im porast turizma čini život nepodnošljivim.

Neki su se okrenuli protiv industrije za koju kažu da sada donosi više štete nego koristi njihovim zajednicama. „Turizmofobija: najgora poruka u nagore vrijeme,“ objavio je španski „Mundo“ u uvodniku.

Reakcija je izazvala zabrinutost za jedan od najvećih ekonomskih pokretača i podstakla vlasti da reaguju.

U hrvatskim medijima su se ove sezone često mogle pročitati vijesti o nepristojnom ponašanju turista, koje je izazvalo bijes lokalnog stanovništva i reakcije zvaničnika.

Rimske vlasti su nagovijestile da bi mogle ograničiti broj posjetilaca djelovima vječnog grada, poput fontane Di Trevi. Dubrovnik planira da ograniči broj kruzera a Barselona će vjerovatno uvesti novu turističku taksu.

Žitelji Venecije su prošlog mjeseca organizovali protest protiv nekontrolisanog turizma, uz slogan „Moja budućnost je Venecija“.

Mladi aktivisti planiraju da ovog mjeseca izvedu sličan protest u San Sebastijanu, na sjeveru Španije, prenio je Rojters.

U Barseloni, gdje bijes ključa već neko vrijeme, pojavili su se prijeteći grafiti. Na jednom sloganu, sa crnom siluetom koja na čelu ima crvenu metu, piše „Zašto je zvati sezonom turista ako ne možemo da ih upucamo?“

Španski premijer Mariano Rahoj je intervenisao ove nedjelje nakon što je ozlojeđenost turistima prerasla u fizički obračun. Pojavio se video snimak maskiranih aktivista koji su palili baklje ispred jednog restorana punog turista u Palma de Majorki. Potom su ušli u restoran i gađali konfetama preplašene goste.

Rahoj je opisao aktiviste kao „ekstremiste koji idu protiv zdravog razuma“. Turizam čini oko 12 odsto španskog BDP.

Ove nedjelje je objavljen i snimak na kojem je nekoliko ljudi sa kapuljačama zaustavilo turistički autobus u Barseloni, probilo gume i sprejom isprskalo šoferšajbnu.

„Još nismo vidjelo ništa slično, ali smo čuli da lokalno stanovništvo nije oduševljeno turistima“, rekao je Rojtersu jedan 20-godišnji holandski turista u parku Citadela u Barseloni.

„U gradu poput Barselone je važno da se ne ističete kao turista da biste imali dobro iskustvo. Važno je i da imate više obzira (kao turista).“

Turizam u južnoj Evropi je doživio porast tokom protekle dvije godine, dijelom zato što turisti iz bezbjednosnih razloga biraju taj dio umjesto drugih mediteranskih destinacija, poput Tunisa, Egipta i Turske. U Španiji je broj turista porastao 12 odsto u prvoj polovini 2017, na 36,4 miliona. Barselona privlači najmanje 11 miliona posjetilaca godišnje i planira da uvede novu taksu za kruzere: 65 centi za posjetioce koji ostaju manje od 12 sati. Oko 750 kruzera je pristalo u Barselonu prošle godine.

Posjete Italiji su porasle za skromnih jedan odsto 2016. na skoro 56 miliona, ali je broj hotelskih noćenja porastao za 4,8 odsto u prvoj polovini 2017. Broj turista koji su obišli znamenitosti Rima, Firence i Venecije je uvećan za 31,5 odsto između 2009. i 2015, piše Rojters.

Italijanske vlasti su zbog ljutnje mještana uvele specijalne patrole u istorijskom centru Rima i kazne za posjetioce koji se kupaju u fontanama.

Vlasti Venecije su u julu, prvi put u istoriji, eksperimentisale sa ograničavanjem pristupa određenim oblastima tokom festivala, nedugo nakon uličnog protesta.

Neki zvaničnici su predložili da se na Trg Svetog Marka ulazi samo uz propusnicu, ali se tome protive lokalne i nacionalne vlasti.

„Ovaj grad je potpuno izgubio svoj identitet“, rekao je Alesandro Bresanelo, venecijanski glumac koji se priključio građanskoj grupi 25. april koja želi da se nametnu ograničenja za novi turistički smještaj i da se bolje kontroliše priliv turista.

„Svako bi trebalo da dolazi ovdje, ali ova invazija stvara realne probleme građanima Venecije i gradu, pravi neograničine količine smeća i buke“, rekao je Bresanelo.

Portugal očekuje rekordnih 27 miliona posjetilaca ove godine, a Grčka rekord od 28 miliona, ali u ovim državama nije bilo veće negativne reakcije.

Rojters navodi da i u Francuskoj djeluje da se turisti i lokalno stanovništvo dobro podnose, uprkos pokušaju jednog komičara da ukaže na suprotno prošlog mjeseca.

On je organizovao da plažu Karnon na jugu Francuske nadleti avion sa banerom na kojem je bila ispisana poruka turistima da idu kući.

Dubrovačke vlasti razmatraju da smanje broj posjeta kruzera

Vlasti u Dubrovniku razmaraju da smanje limit dnevnih posjeta kruzera na dva sa trenutnih pet, zbog pretrapanosti grada koji je pod zaštitom UNESCO.

U junu je više od pet hiljada turista sa kruzera posjećivalo Stari grad tokom samo jednog dana, pored više hiljada ostalih koji odmaraju u gradu. UNESCO je čak upozorio da bi Dubrovnik mogao izgubiti status svjetske baštine.

Šetnja Stradunom na vrhuncu sezone može da traje 40 minuta, a broj stanovnika Starog grada se znatno smanjuje jer bježe od gužve i buke, piše Rojters.

„Nikad se više ne smije desiti da više od dva kruzera stignu u grad istovremeno“, rekao je nedavno gradonačelnik Mato Franković.

U Hrvatskoj ukupno je za 10,5 odsto porastao broj turista prošlog mjeseca u odnosu na godinu ranije, prema podacima turističke asocijacije.

Galerija

Bonus video: