Njemačka: Biznismen zbog kršenja embarga protiv Rusije ostaje u zatvoru

Kao generalni direktor dvije kompanije u Sarlandu, prodao je u 26 navrata elektronske komponente ruskoj kompaniji, proizvođaču vojne opreme, navode iz kancelarije saveznog tužioca

5643 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemačko-ruski biznismen osumnjičen da je Rusiji isporučio elektronske komponente za dronove ostaje iza rešetaka. Savezni sud pravde saopštio je u četvrtak da produžava istražni pritvor.

Biznismen je u pritvoru od 9. marta prošle godine, na osnovu naloga za hapšenje Okružnog suda u Manhajmu. Savezno tužilaštvo je ubrzo potom preuzelo postupak zbog posebne važnosti predmeta.

Krajem avgusta podnijet je novi nalog za hapšenje istražnom sudiji u Saveznom sudu pravde. Biznismena optužuju da je u više navrata prekršio Zakon o spoljnoj trgovini.

Kao generalni direktor dvije kompanije u Sarlandu, prodao je u 26 navrata elektronske komponente ruskoj kompaniji, proizvođaču vojne opreme, navode iz kancelarije saveznog tužioca.

Rusko preduzeće proizvodi i dron Orlan-10 koji koriste ruske snage u Ukrajini. Komponente vrijedne više od 700.000 eura su isporučene između januara 2020. i marta 2023.

Ova oprema podleže uredbi o embargu protiv Rusije, rekao je glavni nemački tužilac u avgustu.

Da zaobiđe sankcije, osumnjičeni je prvo uvozio robu u Nemačku iz inostranstva, a zatim je preko kompanije u Baden-Virtembergu dovozio u Rusiju.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. komponente je u Rusiju slao i preko preko Dubaija i Litvanije.

Bonus video: