Pariz: Poljoprivrednici traktorima i balama sijena blokirali saobraćaj oko Trijumfalna kapije

Poljoprivrednik Aksel Mason rekao je da se oko 100 njegovih kolega okupilo na kružnom toku od tri sata noću "na miran način i u skladu sa zakonom"

3796 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od protesta poljoprivrednika u Parizu, Foto: Screenshot/Youtube
Sa jednog od protesta poljoprivrednika u Parizu, Foto: Screenshot/Youtube

Francuski poljoprivrednici u petak su traktorima i balama sijena blokirali saobraćaj oko čuvenog pariskog spomenika Trijumfalna kapija navodeći da je cilj njihovog protesta "spasavanje francuske poljoprivrede".

Poljoprivrednici širom Evrope nedjeljama protestuju zbog, kako navode, pretjerano restriktivnih ekoloških pravila, konkurencije jeftinog uvoza izvan Evropske unije i niskih prihoda.

Poljoprivrednici su podigli transparente oko spomenika na aveniji Jelisejska polja.

Poljoprivrednik Aksel Mason rekao je da se oko 100 njegovih kolega okupilo na kružnom toku od tri sata noću "na miran način i u skladu sa zakonom".

"Ruralna koordinacija simbolično i mirno preuzima Trijumfalnu kapiju", naveo je sindikat poljoprivrednika u saopštenju na mreži X, dodajući da je to vapaj da se "spasi" poljoprivreda u Francuskoj.

Mason je rekao da su poljoprivrednici položili vijenac u znak sjećanja na svoje kolege koje su finansijski problemi doveli do samoubistva, dodajući: "Država nas nikada nije čula".

Nakon što je francuska vlada obećala reforme, poljoprivrednici su nastavili da blokiraju puteve i pale gume, govoreći da je potrebno više mjera.

Bonus video: