Peskov: Njemačka očigledno sprema napad na rusku teritoriju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da je nejasno da li Bundesver to radi na sopstvenu inicijativu, te da se postavlja pitanje koliko su oružane snage uključene, a koliko Šolc kontroliše situaciju i da li je to dio politike njemačke vlade

8265 pregleda 21 reakcija 23 komentar(a)
Peskov, Foto: Screenshot/Youtube
Peskov, Foto: Screenshot/Youtube

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je danas da je prema nedavno objavljenom audio snimku očigledno da Njemačka sprema napad na rusku teritoriju i zapitao da li je u to upućen njemački kancelar Olaf Šolc.

Ruski mediji su prošle nedjelje objavili audio snimak sastanka visokih njemačkih vojnih zvaničnika koji su razgovarali o oružju za Ukrajinu i potencijalnom napadu Kijeva na most na Krimu, prenosi Rojters.

"Sam snimak govori da se unutar Bundesvera sadržajno i konkretno razgovara o planovima za izvođenje napada na rusku teritoriju. Ovo ne zahtijeva nikakvo pravno tumačenje. Ovdje je sve više nego očigledno", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Istakao je da je nejasno da li Bundesver to radi na sopstvenu inicijativu, te da se postavlja pitanje koliko su oružane snage uključene, a koliko Šolc kontroliše situaciju i da li je to dio politike njemačke vlade.

On je rekao da su oba scenarija "veoma loša".

"Oba još jednom naglašavaju direktnu umiješanost zemalja kolektivnog Zapada u sukob u Ukrajini", dodao je Peskov.

Njemačka je saopštila da istražuje incident koji je označila kao "očigledno prisluškivanje od strane Rusije".

"Incident je mnogo više od presretanja i objavljivanja razgovora. To je dio informacionog rata koji (ruski predsjednik Vladimir) Putin vodi", rekao je juče njemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Bonus video: