Mađarski predsjednik potpisao ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u

Preostale formalnosti, poput prilaganja pristupne dokumentacije u Wašingtonu, vjerojatno će se ubrzo desiti

2845 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Mađarski predsjednik Tamaš Suljok potpisao je u utorak zakon kojim je odobreno pristupanje Švedske NATO-a, saopštila je njegova kancelarija, čime se otvara put ovoj nordijskoj zemlji da postane 32. članica vojnog saveza.

Stokholm je napustio politiku nesvrstanosti radi veće sigurnosti unutar Sjevernoatlantskog saveza nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Preostale formalnosti, poput prilaganja pristupne dokumentacije u Wašingtonu, vjerojatno će se ubrzo desiti, piše Rojters.

"To je izuzetno važno i nadamo se da ćemo sada postati članovi i da to neće biti pitanje sedmica nego dana", rekao je švedski ministar obrane Pal Jonson na konferenciji za novinare u Stokholmu.

"Biće dobro za Švedsku i biće dobro za NATO. Biće dobro za stabilnost u cijelom euroatlantskom području da Švedska postane punopravna članica NATO-a", dodao je.

Većina zemalja NATO-a odobrila je švedsku kandidaturu ubrzo nakon njene prijave u maju 2022., ali su Turska i Mađarska odugovlačile proces, nezadovoljne podrškom Švedske kurdskim separatistima i kritikama vlade u Budimpešti.

Prošlogodišnje pristupanje Finske Alijansi, a uskoro i Švedske, koja nije bila u ratu od 1814., najznačajnije je širenje NATO-a otkako je Alijansa primila članice iz istočne Europe nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Pristupanje Švedske i Finske predstavlja udarac ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i Moskva se sada suočava s gotovo neprekidnim lancem članica NATO-a na zapadu koji se proteže od Crnog mora do Arktika.

Mađarski zastupnici odobrili su kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u 26. februara nakon što se vlada mađarskog premijera Viktora Orbana suočila s pritiskom NATO-ovih saveznika da odobri pristup Švedske vojnom savezu.

Bonus video: