Njemačka: Rusija do snimka razgovora o raketama za Ukrajinu došla ljudskom greškom

Na snimku, oficiri spekulišu o tome da li bi Taurus rakete mogle da pogode most Kerč, koji povezuje Krim - pod ruskom kontrolom - sa Rusijom

21769 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemačka je u više navrata odbila da pošalje Ukrajini svoje dalekometne raketne sisteme “Taurus”, navodeći kao razlog rizik od eskalacije. Ali na audio snimku kojeg je prošle sedmice objavio Raša tudej, četiri visoka njemačka vojna oficira - među kojima je i komandant vazduhoplovnih snaga - razgovarala su upravo o slanju tih raketa u Kijev.

“To mi pokazuje da postoji neka vrsta neslaganja između vrhovne komande i toga šta oni vide kao izvodljivo, te onoga što žele politički lideri. A to dovodi do pitanja - kakvi su tu odnosi?“ , kaže Marina Miron, analitičarka sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Na snimku, oficiri spekulišu o tome da li bi Taurus rakete mogle da pogode most Kerč, koji povezuje Krim - pod ruskom kontrolom - sa Rusijom.

Snimak takođe ukazuje na to da su britanski vojnici u Ukrajini i da obučavaju ukrajinske snage o tome kako se koriste raketni sistemi “Storm šedou” (Storm Shadow) koje je London poslao Kijevu. Britanska vlada nije komentarisala ove navode.

Rusija tvrdi da snimak pokazuje umiješanost "kolektivnog Zapada" u konflikt. Berlin nije negirao tačnost snimka.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da vladini sistemi za komunikaciju nisu kompromitovani:

"Razlog za to što je telefonski poziv ipak mogao da bude snimljen u redovima vazduhoplovnih snaga je individualna greška sa aplikacijom. Nisu se svi učesnici pridržavali propisanih bezbednosnih procedura".

Zapadni saveznici se pitaju kakve je još obavještajne podatke Rusija mogla da prikupi.

“Ono što mi ne znamo jeste - šta sve još Rusi znaju. Ovo je jedan poziv koji su odlučili da objave. Rusija vjerovatno zna o svim isporukama oružja i tome gdje se one odvijaju. A to je veoma ozbiljno. Posebno u kontekstu povjerenja kada je riječ o razmjeni obavještajnih podataka između Njemačke i drugih partnerskih nacija", kaže Miron za Glas Amerike i dodaje:

"Mislim da to, naravno, ide u korist Rusije. Jer ideja Rusije nije da se direktno u otvorenom ratu bori sa NATO-om, već da destabilizuje Alijansu iznutra“.

Snimak je objavljen na dan sahrane ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je umro u nerazjašnjenim okolnostima, u zatvoru, prije dvije sedmice.

Analitičari kažu da je cilj objavljivanja snimka vjerovatno bio da skrene globalnu pažnju sa Navaljnog.

Bonus video: