Sandu: Moskva želi da destabilizuje situaciju u Moldaviji

Sandu, prozapadno orjentisana političarka pod kojom je Moldavija napravila veliki zaokret od Rusije i približavanja Evropi, kandidovaće se za drugi mandat ove godine

1761 pregleda 6 komentar(a)
Sandu na slavljenju odluke o otvaranju pregovora o članstvu sa EU (5. mart), Foto: Reuters
Sandu na slavljenju odluke o otvaranju pregovora o članstvu sa EU (5. mart), Foto: Reuters

Predsjednica Moldavije Maja Sandu, za koju se očekuje da će potpisati ključni odbrambeni sporazum s Francuskom 7. marta, rekla je da Moskva planira potkopati stabilnost Moldavije i skrenuti zemlju s puta evropskih integracija uoči predsjedničkih izbora i referenduma o članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Sandu je to iznijela nedugo nakon što je obavještajna i sigurnosna služba Moldavije izdala upozorenje o planovima Rusije da osujeti napore Moldavije da se otrgne decenijama uticaja Moskve i približi Zapadu.

"Šta Moskva želi, svi razumijemo. Moskva želi da destabilizuje situaciju u Moldaviji, Moskva želi da uplaši građane Moldavije, pogotovo jer ćemo ove godine imati referendum za ulazak u EU - ovo je barem moj prijedlog i nadam se da će ga Parlament Moldavije i podržati", rekla je Sandu za televiziju Digi24 6. marta, neposredno prije odlaska u Pariz.

Sandu, prozapadno orjentisana političarka pod kojom je Moldavija napravila veliki zaokret od Rusije i približavanja Evropi, kandidovaće se za drugi mandat ove godine.

Godine 2020. pobijedila je tadašnjeg predsjednika Igora Dodona koji je imao podršku Rusije.

Sandu je rekla da se Moldavija vojno brani od mogućeg ruskog napada od svog istočnog susjeda Ukrajine, koja se već dvije godine suočava s ruskom agresijom.

"Moskva nema načina da dođe do Moldavije, prije svega zato što je Ukrajina naš štit, a Ukrajina se opire (ruskoj agresiji) i nastaviće da joj se odupire. Drugo, zato što Moldavija ima moćne prijatelje koji su izabrali da budu na strani slobodnog svijeta", rekla je Sandu.

Očekuje se da će francuski predsjednik, Emanuel Makron, i Sandu potpisati bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane i ekonomije.

"Tokom njene posjete biće potpisan sporazum o saradnji u oblasti odbrane i mapa puta za ekonomsku saradnju", rekla je Elize Palas u saopštenju, ne navodeći više detalja.

"Predsjednik će ponoviti podršku Francuske nezavisnosti, suverenitetu i sigurnosti Republike Moldavije, u kontekstu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine", dodaje se u saopštenju.

Šef moldavske obavještajne službe, Aleksandro Musteata, rekao je 5. marta da agencija koju vodi ima "neke informacije" o akcijama koje Moskva planira poduzeti ove i sljedeće godine kako bi ugrozila članstvo zemlje u EU i vratila Moldaviju pod sferu ruskog uticaja.

Inače, u septembru prošle godine, Francuska i Moldavija su postigle prvi dogovor o obuci vojnog osoblja, redovnim odbrambenim konsultacijama i razmjeni obavještajnih informacija.

Detalji sporazuma između dvije države nisu objavljeni, ali je Makron 5. marta rekao da bi zapadni i evropski saveznici Ukrajine takođe trebali da se fokusiraju na jačanje bezbjednosne pomoći Moldaviji.

Bonus video: