Ursula fon der Lajen kreće po drugi mandat

Ursula fon der Lajen krenula je u trku za drugi mandat na čelu Evropske komisije. Na kongresu EPP u Bukureštu, velika većina delegata podržala je novu kandidaturu nemačke političarke za tu vodeću funkciju.

3685 pregleda 4 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Ursula fon der Lajen je i zvanično kandidatkinja Evropske narodne partije (EPP) za drugi mandat na čelu Evropske komisije. Političarka njemačkog CDU ovog četvrtka (7. mart) na kongresu EPP u rumunskom Bukureštu i formalno je dobila status glavnog kandidata za predstojeće izbore za Evropski parlament. Nominaciju Fon der Lajen podržalo je 400 delegata EPP, a njih 89 je bilo protiv. Deset glasačkih listića bilo je nevažeće. Fon der Lajen je bila jedina kandidatkinja na kongresu narodnjaka.

Odluka o tome ko će biti nova šefica ili šef Evropske komisije biće donijeta nakon izbora u junu. U načelu se na tu dužnost bira kandidatkinja ili kandidat one porodice stranaka koja je na evropskim izborima ostvarila najbolji rezultat. U ispitivanjima javnog mnjenja trenutno najbolje kotira upravo demohrišćansko-konzervativna EPP. Zbog toga i Fon der Lajen ima veoma dobre šanse da ostane na čelu Komisije i nakon izbora.

Počinje predizborna kampanja

U govoru koji je održala na kongresu u Bukureštu, Ursula fon der Lajen je rekla da će se u kampanji fokusirati na sledeće teme: borba za mir, bezbjednost, sloboda i blagostanje. „Signal koji danas šaljemo iz Bukurešta je da je EPP sinonim za Evropu, za jaku, bezbjednu, bogatu, demokratsku i ujedinjenu Evropu“, rekla je 65-godišnja Njemica.

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu naglasila je da je cilj da se nastavi s pomoći Kijevu, i to "sve dok to bude potrebno". Fon der Lajen je potvrdila da EPP podržava plan o tome da se u idućem sastavu Komisije uvede i jedna nova pozicija – komesarka, odnosno komesar za odbranu.

Kao jednu od tema koje će obilježiti njenu predizbornu kampanju, Fon der Lajen je navela i klimatsku, odnosno agrarnu politiku. Radi se o tome da se nastavi sa zaštitom životne sredine, ali da se istovremeno vodi računa i o tome da EU i ubuduće bude ekonomski konkurentna. Vodeća kandidatkinja EPP osvrnula se i na proteste evropskih poljoprivrednika i naglasila da je neprihvatljivo da oni neke svoje proizvode moraju da prodaju po cijeni koja je manja od troškova proizvodnje.

„Najmoćnija žena svijeta“

Ursula fon der Lajen, koju je američki magazin „Forbs“ nedavno ponovo proglasio za „najmoćniju ženu svijeta“, prije dolaska u Brsile na čelo Evropske komisije bila je ministarka odbrane Njemačke u vladi tadašnje kancelarke Angele Merkel. Ona je majka sedmoro djece, doktorirala je na medicini, a tokom političke karijere u Njemačkoj obavljala je i dužnost savezne ministarke za porodicu, savezne ministarke rada – odnosno ministarke za socijalna pitanja u vladi pokrajine Donje Saksonije.

Šef CDU Fridrih Merc je na kongresu u Bukureštu pohvalio svoju stranačku koleginicu. Ona je, kako je rekao, „zaslužna za to što Evropa ima snažan glas u svijetu“. Dodao je i da je Fon der Lajen demonstrirala liderske sposobnosti tokom pandemije korone, ali i nakon ruske agresije na Ukrajinu. „Idemo da pobijedimo na ovim izborima“, rekla je Fon der Lajen uz buran aplauz delegata na kongresu u Bukureštu.

Odluka nakon izbora

Odluku o tome ko će da predvodi Evropsku komisiju u novom petogodišnjem mandatu donijeće šefovi država i vlada okupljeni u Savjetu EU – i to u zavisnosti od toga kakvi budu rezultati izbora. Njihov izbor mora zatim da potvrdi i novi saziv Evropskog parlamenta. A u aktuelnom sazivu je proteklih godina bilo dosta skepse prema njemačkoj političarki. Jedan od razloga je činjenica da Fon der Lajen na prošlim izborima 2019. nije bila glavna kandidatkinja, jer je EPP tada nominovala Manfreda Vebera (CSU), koji nakon izbora ipak nije uspio da dobije podršku većine članova Savjeta EU.

Očekuje se da će Fon der Lajen, pod uslovom da EPP pobijedi na izborima, podržati i aktuelna njemačka vlada kancelara Olafa Šolc koju čine Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP), jer bi u suprotnom to značilo da će na čelo Komisije doći kandidat ili kandidatkinja iz neke druge zemlje-članice.

Konzervativna EPP u srijedu u Bukureštu usvojila je i svoj izborni manifest. Njime se predviđaju stroža pravila po pitanju doseljavanja u EU, odnosno veći nivo nezavisnosti od SAD po pitanju bezbjednosti i odbrane. Evropski izbori će se u Njemačkoj održati 9. juna.

Bonus video: