Orban spreman da "okupira" Brisel

Mađarski premijer poručio da će braniti slobodu i suverenitet svoje zemlje od EU

10248 pregleda 19 komentar(a)
Orban juče na skupu u Budimpešti, Foto: Rojters
Orban juče na skupu u Budimpešti, Foto: Rojters

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je juče da je spreman da maršira na Brisel i "okupira" centar Evropske unije kako bi "odbranio mađarsku slobodu i suverenitet", uoči evropskih parlamentarnih izbora kasnije ove godine.

Orban, nacionalista koji je na vlasti 14 godina, nada se da će njegova Fides partija profitirati od rasta podrške krajnjoj desnici širom Evrope i priprema se da preuzme predsjedavanje EU u drugoj polovini ove godine.

Obraćajući se na jednom skupu u Budimpešti organizovanog povodom nacionalnog praznika, kojim se obilježava Mađarska revolucija 1848. godine protiv Habzburške monarhije, Orban je kazao da su evropski izbori prilika da ustane za Mađarsku.

"Ukoliko želimo da odbranimo slobodu i suverenitet Mađarske, onda nemamo izbora osim da okupiramo Brisel", kazao je Orban na skupu od oko 1000 pristalica. "Mi ćemo marširati na Brisel i donijeti promjenu Evropskoj uniji".

Orban je već duže vrijeme u sporu sa drugim članicama EU oko niza tema, uključujući odbijanje da pošalje oružje Kijevu i održavanje ekonomskih veza sa Moskvom.

On je kazao da postupci EU pogađaju poljoprivrednike, nanose štetu srednjoj klasi, kompanijama i "pored svega toga vode Evropu u rat".

Usljed nesuglasica sa EU, Budimpešti je blokiran pristup određenim fondovima bloka.

Ranije ove nedjelje poslanici Evropskog parlamenta kazali su da će to tijelo tužiti Evropsku komisiju jer je odblokirala određena sredstva za Mađarsku u pokušaju prošle godine da ubijedi tu zemlju da odustane od veta za pomoć Ukrajini.

Fides pregovara sa euroskeptičnim Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR), među kojima su Braća Italije premijerke Đorđe Meloni, ali će nakon izbora odlučiti kojoj grupaciji u Evropskom parlamentu će se pridružiti, kazao je Orban.

Bonus video: