Češka spremna da Ukrajini dostavi stotine hiljada artiljerijskih granata

Rusija je trenutno u prednosti pet na prema jedan kad je u pitanju broj granata koje se koriste na bojnom polju i polako potiskuje snage Kijeva.

4610 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Ukrajina bi iz Češke uskoro mogla da dobije važnu vojnu pomoć. Ministar spoljnih poslova Češke republike Jan Lipavski poručio je da je do sada obezbijeđeno 300 hiljada artiljerijskih granata koje će biti isporučene Ukrajini.

Lipavski je kazao da će municija omogućiti vitalnih par mjeseci na bojištu kada će Ukrajina "moći lakše da diše", a izvori bliski ministarstvu tvrde da će prve pošiljke biti upućene prije juna, javlja britanski "Guardian".

"Imamo 40 godina iskustva kad smo bili satelit Moskve, zemlja koju su 1968. ruski tenkovi napali kako bi ugasili Praško proljeće. Niko ne želi da se vratimo u ta vremena i moram da kažem da su naši građani osjetljivi na to", izjavio je Lipavski, objasnivši zašto njegova zemlja ne može da stoji po strani i gleda kako se Ukrajina bori bez pomoći.

Iz Ukrajine se sve češće čuje kako im nedostaje municije u borbi protiv Rusije, a iz Evropske unije su poručili da očekuju da će do marta poslati samo 52 odsto municije od projektovanog cilja prošle godine. Zakon kojim bi Sjedinjene Države uputile pomoć Kijevu je zaustavljen u Kongresu.

Rusija je trenutno u prednosti pet na prema jedan kad je u pitanju broj granata koje se koriste na bojnom polju i polako potiskuje snage Kijeva. Prošlog mjeseca je Avdejevka, važan grad na liniji fronta, pao u ruke Rusa nakon četiri mjeseca borbe.

Češki predsjednik Petr Pavel je u februaru izjavio da je Prag locirao 800 hiljada granata koje bi se mogle nabaviti i poslati Ukrajini uz novčanu pomoć konzorcijuma zapadnih zemalja.

Bonus video: