Varadkar: Vrijeme je da krenem dalje

Neočekivana ostavka irskog premijera uz obrazloženje da koaliciona vlada ima bolje šanse za reizbor sa drugim liderom

10416 pregleda 1 komentar(a)
Leo Varadkar, Foto: Reuters
Leo Varadkar, Foto: Reuters

Premijer Irske juče je u iznenađujućem potezu saopštio da će se povući sa dužnosti, rekavši da će koaliciona vlada imati bolje šanse za reizbor sa drugim liderom.

Šokantni odlazak Lea Varadkara, koji je 2017. postao prvi gej premijer u nekada snažno katoličkoj zemlji i vratio se na tu dužnost prije svega 15 mjeseci, ne znači automatski održavanje parlamentarnih izbora, navodi Rojters. Njegov nasljednik će imati 12 mjeseci da pokuša da preokrene zaostatak koji prema anketama njihova partija Fin Gejl ima u odnosu na glavnu opozicionu stranku Šin Fejn.

"Moji razlozi za povlačenje su i lični, i politički", kazao je vidno emotivan 45-godišnji Varadkar na konferenciji za novinare u Dablinu. "Međutim, nakon pažljivog razmatranja, preispitivanja, vjerujem da će novi premijer i novi lider bolje od mene ostvariti reizbor koalicione vlade".

Varadkarova vlada je nadgledala snažan ekonomski oporavak od pandemije, ali se borila da izađe na kraj sa decenijskom stambenom krizom, kao i pritiskom zbog rekordnog broja tražilaca azila i ukrajinskih izbjeglica.

Njegov nasljednik će imati 12 mjeseci da pokuša da preokrene zaostatak koji prema anketama njihova partija Fin Gejl ima u odnosu na glavnu opozicionu stranku Šin Fejn.

Pod njegovim rukovodstvom Irska je glasala za ukidanje zabrane abortusa i legalizaciju istopolnih brakova.

Međutim, on je ovog mjeseca pretrpio ponižavajući poraz kada je velika većina birača odbacila predloge za izmjenu ustavnih referenci o "dužnostima majki u kući".

Lideri Varadkarovih koalicionih partnera kazali su da su bili iznenađeni kada im je na redovnom sastanku u utorak predočio svoju odluku.

Varadkar je kazao da je za njega pravo vrijeme da napusti dužnost. "Naučio sam toliko toga o toliko stvari, upoznao mnoge ljude koje nikada ne bih upoznao, bio na mjesta koja nikada ne bih vidio ni kod kuće ni u inostranstvu. Duboko sam zahvalan na tome - i uprkos svim izazovima svesrdno preporučujem političku karijeru svakome ko o tome razmišlja. Međutim, političari su ljudska bića i mi imamo svoja ograničenja. Dajemo sve od sebe, dok to više ne možemo. I onda moramo da krenemo dalje", kazao je Varadkar dodajući da za sada nema nikakve konkretne ni lične planove.

Bonus video: