Rusija promijenila terminologiju: Kako je "specijalna vojna operacija" postala rat - Zapad, žrtve, ukrajinski napadi...

Promjena u njihovom jeziku sugeriše da je Putin, ohrabren napretkom Rusije u posljednjih nekoliko nedjelja i kašnjenjem u isporuci nove američke pomoći Ukrajini, sada pretvorio rat u odlučujuću misiju svoje vladavine

17069 pregleda 9 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Kremlj je u petak saopštio da je ono što je više od dvije godine opisivao kao svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini "preraslo u rat" zbog umiješanosti Zapada, piše agencija Rojters.

Ta agencija navodi zašto Rusija mijenja terminologiju:

Uvijek je to bio rat, pa zašto ga zvati "specijalnom operacijom"?

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, je skovao termin "specijalna vojna operacija" - ruski inicijali za nju su SVO - 24. februara 2022. godine, na dan kada je započeo svoju invaziju na Ukrajinu.

Koristeći taj eufemizam, stvorio je očekivanja za akciju koja bi bila ograničena u vremenu i obimu i koja ne bi uticala na normalne živote većine Rusa.

Takođe je ugasio kritike invazije i proglasio zločinom opisivanje rata kao rata potpisivanjem zakona koji predviđaju duge zatvorske kazne za "diskreditaciju" oružanih snaga ili širenje "lažnih informacija" o njima.

Šta se promijenilo vremenom u jeziku Rusije?

Predstavu da Rusija ne vodi stvarni rat postalo je nemoguće održati, s obzirom na razmjere žrtava, ogromno povećanje troškova za odbranu i vojnu proizvodnju i učestalost ukrajinskih udara ne samo u pograničnim oblastima, već i duboko unutar ruske teritorije.

Rojters navodi da je Putin nastavio da se poziva na SVO, ali da je Rusima sve više prikazivao sukob kao egzistencijalnu borbu sličnu onoj koju je Sovjetski Savez vodio protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

On je optužio Zapad da koristi Ukrajinu kao pozorište za vođenje rata protiv Rusije snabdijevajući je oružjem, novcem i obavještajnim podacima.

Dakle, šta Kremlj sada govori?

Putinov portparol, Dmitrij Peskov, rekao je da je SVO postala rat kada je Zapad stao na stranu Ukrajine. Rekao je da svi to moraju da shvate radi svoje "unutrašnje mobilizacije" - fraze koja sugeriše da Kremlj zahtjeva promjenu nacionalnog razmišljanja kako bi okupio cijelu zemlju iza ratnih napora.

Zašto sad i šta je sledeće?

Promjena jezika uslijedila je pet dana nakon što je Putin osvojio novi šestogodišnji mandat na predsjedničkim izborima na kojima je dvojici kandidata koja su se protivila ratu bilo zabranjeno učešće.

Rusija takođe sada sve više govori o potrebi da se zauzme više ukrajinske zemlje - Putin je ove nedjelje rekao da će možda morati da stvori tampon zonu kako bi zaštitio sopstvenu teritoriju od napada, a Peskov je rekao da Rusija mora u potpunosti da "oslobodi" četiri regiona Ukrajine za koje tvrdi da su njeni, a koje samo djelimično kontroliše.

Promjena u njihovom jeziku sugeriše da je Putin, ohrabren napretkom Rusije u posljednjih nekoliko nedjelja i kašnjenjem u isporuci nove američke pomoći Ukrajini, sada pretvorio rat u odlučujuću misiju svoje vladavine.

Ključno pitanje u narednim mjesecima biće da li će Putin odlučiti, pored "unutrašnje mobilizacije" na koju je Peskov pozvao, da izvede stvarnu mobilizaciju poput one koju je naredio 2022. godine, kada je u borbu pozvano 300.000 dodatnih rezervista, zaključuje Rojters.

Bonus video: