Komunistički agenti kidnapovali "izdajnika" usred Berlina

Otmicu u njemačkom gradu je u srijedu potvrdio portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer
90 pregleda 0 komentar(a)
Vijetnam, Petro Vijetnam, PetroVijetnam, Foto: Reuters
Vijetnam, Petro Vijetnam, PetroVijetnam, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.08.2017. 15:13h

Vijetnamska tajna služba je usred Berlina otela bivšeg visokog funkcionera Komunističke partije koji je tražio azil u Njemačkoj. Time su odnosi dvije zemlje ugroženi. U samom Vijetnamu se nastavlja borba za vlast.

Trin Sjuan Tan, vijetnamski državljanin, otet je 23. jula usred Berlina, kod čuvenog parka Tiergarten. Bilo je to poput omaža Hladnom ratu jer je ovog, nekada visokog komunističkog funkcionera, koji je tražio azil u Njemačkoj otela vijetnamska tajna služba. To je u srijedu potvrdio portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer. U akciju je bila umiješana, rekao je, i ambasada Vijetnama.

Uslijedila je reakcija Njemačke koja je proglasila predstavnika vijetnamske tajne službe pri ambasadi personom non grata. Njemu je naloženo da u roku od 48 sati napusti Njemačku, dok je ambasador pozvan na razgovor. Policija i berlinsko tužilaštvo vode istragu.

Veza sa blogerom

Tan je u septembru prošle godine u svojoj domovini pao u nemilost. Do tada je bio šef upravnog odbora građevinske kompanije, kćerke-firme moćnog Petro Vijetnama, državne firme koja proizvodi mašine za crpljenje nafte. Bio je i zamjenik šefa u južnoj provinciji Hau Giang, a izabran je i u narodnu skupštinu.

Ali je zbog optužbi da je rđavo vodio firmu u septembru izbačen sa svih funkcija i iz Komunističke partije. Prema državnim medijima, Tan je kršio pravila za upravljanje državnim firmama i time navodno izazvao štetu od 125 miliona eura. Istog dana kada je to obznanjeno izdat je nalog za njegovo hapšenje. Ali Tan je tada već bio van zemlje.

Dugo nije bilo jasno gdje se bjegunac nalazi. Vijetnamski blogeri su iznova podgrijavali glasine da je u ilegali u Njemačkoj, uglavnom zato što je Tan pričao sa jednim popularnim vijetnamskim blogerom koji živi u Berlinu, a piše kritički o vlastima Vijetnama.

Na njegovom blogu je Tan tvrdio da je precrtan u komunističkoj vrhuški jer je pripadao partijskom krilu koje je moglo da ugrozi bivšeg predsjednika i aktuelnog šefa komunista Ngujena Pu Tronga. Tan je prijetio da će javno iznijeti osjetljive interne informacije iz Komunističke partije.

Već dugo postoje naznake da se unutar KP Vijetnama vodi grčevita borba frakcija između konzervativnih marksista i pristalica kapitalizma. Na partijskom kongresu u januaru prošle godine su konzervativci odnijeli prevagu nad pragmatičnim krilom koje je do tada držalo konce vlade i držanih preduzeća u svojim rukama. Od tada su na djelu čistke.

Omiljena metoda je pakovanje borbe protiv političkih protivnika u formu „borbe protiv korupcije“, što ima izvjesne paralele sa metodama kineskog komunističkog rukovodstva. Desetine visokih funkcionera sa važnim pozicijama u državnim firmama moralo je tako da napusti svoje funkcije posljednjih mjeseci. Osuđivani su na drakonske zatvorske kazne, čak i na smrt. Nejasno je još da li i Tanu prijeti smrtna kazna.

„Bez presedana“

Otmica u Berlinu u svakom slučaju pokazuje da je Vijetnam spreman da na kocku stavi čak i dobre odnose sa Njemačkom sa kojom postoji strateško partnerstvo. Ironije radi, dvije zemlje već osam godina zvanično vode i „dijalog o pravnoj državi“ čiji je cilj, između ostalog, efikasna zaštita ljudskih prava.

„Otmica vijetnamskog državljanina Trin Sjuana Tana na njemačkoj teritoriji je bez presedana, to je eklatantno kršenje njemačkog i međunarodnog prava“, rekao je Šefer. „Takav potez ima potencijal da žestoko negativno utiče na odnose Njemačke i Socijalističke Republike Vijetnama.“

Savezna Vlada u Berlinu zahtjeva da se Tanu bez odlaganja dozvoli da ponovo otputuje u Njemačku kako bi njegov zahtjev za azil bio do kraja razmotren. Nema sumnje da bi, nakon svega, Tan svakako dobio azil u Njemačkoj. Isto tako nema sumnje da će, nakon svega, biti zatočen u Vijetnamu.

Bonus video: