Smijenjeni načelnici turske vojske, vazduhoplovstva i mornarice

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji će se večeras sastati sa članovima Savjeta, potvrdio je odluku sa sastanka.
0 komentar(a)
Turska vojska, Foto: Reuters
Turska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.08.2017. 16:03h

Najviši turski vladini i vojni zvaničnici su danas odlučili da smijene načelnike kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva i ratne mornarice, godinu dana poslije neuspjelog puča, prenijele su televizije NTV i CNN-Tirk.

Odluka je donijeta na sastanku Vrhovnog savjeta odbrane kojim je predsjedavao premijer Binali Jildirim, u prisustvu vojnih vođa, uključujući i načelnika generalštaba Hulusi Akara, i više ministara.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji će se večeras sastati sa članovima Savjeta, potvrdio je odluku sa sastanka.

Načelnike kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice, Saliha Zeki Čolaka, Abidina Unala i Bulenta Bostanoglua, zamijeniće Jasar Giler, Hasan Kučukakjiz i Adnan Ozbal.

Ovo je bio treći sastanak Savjeta od neupselog puča 15. jula 2016, za koji Ankara krivi izgnanog propovjednika Fetulaha Gulena.

Pokušaj puča su pratile masovne čistke, posebno u vojsci. Smijenjeno je 149 generala i admirala, što je gotovo polovina oficira sa tim činovima u zemlji.

Reformom sprovedenom poslije puča, povećan je broj civila u Savjetu. Osim premijera, članovi su sada i pet vicepremijera i ministri odbrane, spoljnih i unutrašnjih poslova i pravde.

Bonus video: