Ministarstvo odbrane Rusije: Masovni udar na objekte energetske infrastrukture i gasne industrije u Ukrajini

Ministarstvo je saopštilo da je korišćeno "visoko precizno oružje velikog dometa" i dronove

4968 pregleda 1 komentar(a)
Detalj nakon ruskog napada na mjesto Kamjanske u regionu Dnjepropetrovska (Ilustracija), Foto: Reuters
Detalj nakon ruskog napada na mjesto Kamjanske u regionu Dnjepropetrovska (Ilustracija), Foto: Reuters

Rusko vazduhoplovstvo izvelo je masovni udar na objekte energetske infrastrukture i gasne industrije u Ukrajini, saopštilo je u danas rusko ministarstvo odbrane, prenijela je agencija Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da je korišćeno "visoko precizno oružje velikog dometa" i dronove.

"Kao rezultat ovog napada, poremećen je rad preduzeća odbrambene industrije koja se bave proizvodnjom i popravkom naoružanja, opreme i municije. Svi ciljevi napada su postignuti. Pogođeni su objekti", saopštilo je ministarstvo.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su ranije saopštile da je Rusija lansirala 16 raketa i 11 dronova na Ukrajinu u vazdušnom napadu tokom noći, prenio je Rojters.

U aplikaciji Telegram, vazduhoplovstvo je saopštilo da je uspjelo da obori devet dronova i devet projektila.

Nijesu saopštili koje su bile njihove mete.

Rojers navodi da je Rusija više od nedjelju dana značajno pojačala kampanju vazdušnih napada na ukrajinska energetska postrojenja, uzrokujući značajnu štetu i ostavljajući Ukrajince u strahu od povratka nestankcima struje koji su viđeni u prvoj zimi velikog rata.

Najveća ukrajinska privatna energetska kompanija DTEK saopštila je u subotu da je pet od njenih šest elektrana oštećeno ili uništeno sa izgubljenih 80 odsto proizvodnih kapaciteta i da bi popravke mogle da potraju i do 18 mjeseci.

Bonus video: