Opozicioni gradonačelnik Ankare proglasio pobjedu na lokalnim izborima u Turskoj

Glasači su u Turskoj birali na mandat od pet godina gradonačelnike 81 pokrajinske prijestonice, kao i članove parlamenata i savjeta pokrajina i opština, pa sve do nivoa mjesnih zajednica u najmanjim selima

13937 pregleda 1 komentar(a)
Slavlje pristalica Javasa na ulicama Ankare, Foto: Reuters
Slavlje pristalica Javasa na ulicama Ankare, Foto: Reuters

Odlazeći gradonačelnik Ankare Mansur Javas, iz redova opozicije, proglasio je pobjedu na lokalnim izborima u glavnom gradu Turske gdje su se okupile njegove pristalice.

"Izbori su završeni, mi ćemo nastaviti da služimo Ankari i šest miliona stanovnika u tom gradu, bez diskriminacije", rekao je Javas iz opozicione Republikanske narodne partije (CHP) koji se kandidovao za još jedan mandat.

Prema izlaznim anketama i prebrojavanju više od 70 odsto glasova, Javas je osvojio 58,4 odsto u odnosu na 40,9 odsto za protivnika.

Odlazeći opozicioni gradonačelnik Istanbula takođe iz CHP-a Ekrem Imamoglu je dobio 50,4 odsto glasova, a njegov rival iz vladajuće Partije Pravde i razvoja (AKP) Binali Jildirim 40,9 odsto.

Glasači su u Turskoj birali na mandat od pet godina gradonačelnike 81 pokrajinske prijestonice, kao i članove parlamenata i savjeta pokrajina i opština, pa sve do nivoa mjesnih zajednica u najmanjim selima.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je na vlasti više od dvije decenije, uložio je posebne napore na kampanju, posebno u Istanbul, ekonomsku i kulturnu prijestonicu zemlje u kojoj je bio gradonačelnik 1990-ih i koja je prešla u opoziciju 2019.

Bonus video: