Adidas zabranio naručivanje dresa Njemačke sa brojem 44 zbog sličnosti sa nacističkim simbolom

"Mi kao kompanija se zalažemoprotiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svakom obliku. Blokiraćemo personalizaciju dresova", izjavio je portparol ove kompanije

2972 pregleda 1 komentar(a)
"Dizajn kompleta vrlo upitan": Sporni Adidasovi dresovi, Foto: Adidas
"Dizajn kompleta vrlo upitan": Sporni Adidasovi dresovi, Foto: Adidas

Adidas je zabranio naručivanje dresa njemačke fudbalske reprezentacije sa brojem 44 zbog sličnosti sa simbolom koji su koristile nacističke SS jedinice tokom Drugog svjetskog rata, piše britanski "Guardian".

Schutzstaffel (SS), paravojna organizacija Trećeg rajha Adolfa Hitlera, bila je zadužena za sprovođenje industrijalizovanog genocida nad Jevrejima širom Europe.

Zabrinutost zbog dresova prvobitno je istoričar Mihael Kenig, koji je rekao da je dizajn kompleta "vrlo upitan".

Njemački gostujući dres takođe je izazvao kontroverze zbog svoje roze boje. Dok jedni kažu da odražava raznolikost Njemačke, kritičari tvrde da nije u skladu sa tradicijom i da je u pitanju pokušajog fudbalskog saveza (DFB) da profitira.

Portparol Adidasa, Oliver Brugen demantovao je da je sličnost kompleta sa nacističkim simbolima bila namjerna.

"Mi kao kompanija se zalažemoprotiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svakom obliku. Blokiraćemo personalizaciju dresova", izjavio je Brugen.

Dizajniran 1929. godine, SS simbol je postaosinonim za neke od najgorih zločina koje su počinili nacisti. Članovi SS-a bili su odgovorni za čuvanje koncentracionih logora, ispitivanje izdajnika i upravljanje logorima poput Aušvica, gdje je ubijeno više od milion ljudi.

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu održaće se u Njemačkoj, a utakmice će se igrati u 10 različitih gradova. Počeće 14. jula kada će domaćini igrati protiv Škotske.

Bonus video: