Ukrajina tvrdi da je napala rusku vojnu vazduhoplovnu bazu u Rostovu i da je uništila šest aviona

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri tvrdnju

4662 pregleda 2 komentar(a)
SBU (Ilustracija), Foto: Shutterstock
SBU (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ukrajina je napala rusku vojnu vazduhoplovnu bazu Morozovsk u regionu Rostov, uništivši šest ruskih ratnih aviona u zajedničkoj operaciji koju su sprovele bezbjednosna služba SBU i vojska, rekao je danas agenciji Rojters u izvor iz kijevske obavještajne službe.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri tu tvrdnju.

Izvor nije rekao kako je napad izveden, ali je poručio da je oštećeno još osam ratnih aviona.

Ruska novinska agencija RIA citirala je ranije rusko ministarstvo odbrane da je ruska protivvazdušna odbrana oborila 53 ukrajinske bespilotne letjelice tokom noći, većinom iznad regiona Rostov.

Izvor je rekao da su vazdušnu bazu Morozovsk koristili ruski taktički bombarderi poput Suhoj Su-24 i Su-24M koje moskovske vazduhoplovne snage koriste za ispaljivanje vođenih bombi na ukrajinsku vojsku i gradove na frontu.

Izvor je operaciju opisao kao važnu.

Ukrajina je posljednjih nedjelja značajno pojačala svoje napade dronovima na ciljeve u Rusiji, fokusirajući se na rafinerije nafte u nastojanju da smanji prihode od ruske nafte.

Visoki vladin zvaničnik rekao je Rojtersu ranije ove godine da se Ukrajina nada da će proizvesti hiljade dronova dugog dometa 2024. godine, što je dio prioritetnog odbrambenog programa u njenom ratu sa Rusijom.

Nesposoban da brzo proizvede rakete dugog dometa i sa ograničenim pristupom onima koje su napravili zapadni saveznici, Kijev se fokusirao na razvoj dalekometnih vozila bez posade za uzvratni udar na Rusiju, koja je koristila veliki arsenal raketa i dronova da bombarduje Ukrajinu.

Bonus video: