Rusija zauzela selo Vodijane u blizini Donjecka kao odgovar na ukrajinske udare na ruske rafinerije

Prema Ministarstvu, ruski vojnici, koji malo po malo napreduju na terenu od pada Avdijivke u februaru, uspjeli su da zauzmu "povoljnije položaje" u tom sektoru

8832 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Rusija je saopštila danas da je zauzela selo Vodijane na oko pet kilometara od grada Donjecka na istoku Ukrajine, kao i da su masovni napadi na Ukrajinu posljednjih dana odgovor na ukrajinske napade na rafinerije na ruskom tlu.

"Na frontu Avdijivke jedinice grupe centar ruskih oružanih snaga oslobodile su mesto Vodijane", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prema Ministarstvu, ruski vojnici, koji malo po malo napreduju na terenu od pada Avdijivke u februaru, uspjeli su da zauzmu "povoljnije položaje" u tom sektoru.

Rusko Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da su njihovi nedavni opsežni udari na Ukrajinu, u kojima je oštećena elektro mreža, izvedeni "kao odgovor" na ukrajinske napade na rafinerije na ruskom tlu.

"Od 31. marta do 5. aprila ove godine ruske oružane snage izvele su 39 grupisanih udara na instalacije u energetskom sektoru Ukrajine kao odgovor na pokušaje kijevskog režima da ošteti ruske instalacije u sektoru nafte, gasa i energije", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Rusija se nedjeljama suočava sa brojnim ukrajinskim napadima dronovima na njene rafinerije, a više tih napada izazvalo je štetu.

U nedavnom ukrajinskom napadu gađana je važna industrijska lokacija u Tatarstanu, oblasti koja se nalazi više od 1.000 kilometara od granice.

Ukrajina je obećala da će borbe prenijeti na rusko tle kao odmazda zbog brojnih bombardovanja njene teritorije.

Sa druge strane ruske trupe su nedavno izvele više bombardovanja ukrajinskih gradova, kada su posebno oštetili elektrane i izazvale masovne prekide struje.

Bonus video: